Belemtürk Haber Merkezi – AK Parti, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının uzun süredir gündemde olan askerlik sorununu çözmeye yönelik bir düzenlemeyi Meclis’e sunmaya hazırlanıyor. Hazırlanan teklif, Askeralma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.
Teklifin en önemli maddesi, yaşadıkları ülkede zorunlu askerlik hizmetini tamamlayan Türk vatandaşlarının Türkiye’de yeniden askerlik yapmak zorunda kalmamalarını sağlamak. Böylece aynı kişinin iki farklı ülkede askerlik yapması gerekliliğinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Mevcut uygulamada, başka bir ülkede askerlik yapmış olsa bile Türkiye’deki askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen Türk vatandaşları asker kaçağı veya yoklama kaçağı durumuna düşebiliyor. Bu nedenle Türkiye’ye girişte hukuki işlemlerle karşılaşan vatandaşlar bulunuyor. Bazı kişilerin ise bu yükümlülükten kurtulmak amacıyla Türk vatandaşlığından çıktığı ifade ediliyor.
Hazırlanan düzenlemeyle bu mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, yurt dışında askerlik görevini tamamlayan uygun durumdaki Türk vatandaşları Türkiye’de ikinci kez askerlik yapmak zorunda kalmayacak.
Hangi ülkelerde yapılan askerlik hizmetlerinin bu kapsamda değerlendirileceğine karar verme yetkisinin Milli Savunma Bakanı’na verilmesi planlanıyor. Böylece her ülkenin askerlik sistemi ayrı ayrı değerlendirilebilecek.
Haberde, yaklaşık 400 bin kişinin bu düzenlemeden yararlanabileceğinin tahmin edildiği belirtiliyor. Düzenlemenin temel amaçları arasında yurt dışındaki Türk vatandaşlarının Türkiye ile bağlarını güçlendirmek, ülkeye girişte yaşanan askerlik kaynaklı sorunları ortadan kaldırmak ve vatandaşların Türk vatandaşlığını korumalarını teşvik etmek yer alıyor.
Bununla birlikte, söz konusu düzenleme henüz bir kanun teklifi niteliğinde. Yürürlüğe girebilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi ve Resmî Gazete’de yayımlanarak kanunlaşması gerekiyor. O zamana kadar mevcut askerlik hükümleri uygulanmaya devam edecek.
Belçika’daki Tüm Cezaevlerinde Grev Başladı
1
Belçika’da 3 seçim bölgesinde oy kullanılacak
110247 kez okundu
2
Boşanma davasında eşlerin Türkiye’deki banka hesapları paylaşılır mı?
45861 kez okundu
3
YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE E – DEVLET SİSTEMİNİN FAYDASI VAR MI ?
20529 kez okundu
4
Belçika’da eşi tarafından öldürülen anne ve oğlunun cenaze namazı kılındı
19387 kez okundu
5
Belçika’nın Gent şehrinde kayıp 14 yaşındaki Türk kızı Naran Karakaya için arama çalışması başlatıldı
18909 kez okundu