Belçika’da beş üniversite tarafından yapılan araştırma; göçmen kökenlilerin, hatta Belçika’da doğan ikinci neslin dahi, iş hayatında ayrımcılığa uğradığını ortaya koydu.

Raporda, 2023’ün üçüncü çeyreğinde AB üyesi ülkelerden gelen göçmenlerin yüzde 77,2’sinin işgücü piyasasına entegre olduğu, bu oranın üçüncü ülke vatandaşlarında yüzde 30 düşerek, yüzde 48,9’a gerilediği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından Louise Devos’un VRT’de verdiği demeçte, göçmen kökenlilerin niteliklerine uygun pozisyonlarda iş bulamadıkları için, daha düşük ücretli ve yerli halkın yapmak istemediği işlerde çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Daha da endişe verici olanın bu ayrımcılığın Belçika’da doğan ve okuyan nesli de kapsadığı vurgulandı. Belçika’nın diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça zayıf bir performans gösterdiği belirtildi.
İşverenlerin, göçmen kökenlilere yönelik entegrasyon kaygıları ve işten çıkarılma prosedürlerinin ağır olması nedeniyle önceliği yerlilere verdikleri tespit edildi. Ancak rekabetin yüksek olduğu sektörlerde şirketlerin göçmenlere karşı daha kapsayıcı olduğu da vurgulandı.
Belçika’da ayrıca özellik AB üyesi olmayan üçüncü ülkelerden gelenlerin üniversite diplomalarının ve derecelerinin tanınmasının da oldukça karmaşık ve uzun bir süreç olduğuna dikkat çekildi. Araştırmayı yürüten uzmanlar, Belçika’yı göçmenler için kapalı bir kutuya benzetti.
kaynak: avrupadan.com
Brüksel Büyükelçiliği bayramlaşma töreni düzenledi
AFYONKARAHISAR
Belçika Türk Federasyonu’ndan Milli Birlik, Kardeşlik, Ülkü ve Kültür Şöleni’ne davet
1
Boşanma davasında eşlerin Türkiye’deki banka hesapları paylaşılır mı?
44050 kez okundu
2
Belçika’da Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için 3 seçim bölgesinde oy kullanılacak
25389 kez okundu
3
Genç Bedirhan’a ölüm hiç yakışmadı
19518 kez okundu
4
Belçika’nın Gent şehrinde Merve Akbel tren kazasında hayatını kaybetti
19337 kez okundu
5
YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE E – DEVLET SİSTEMİNİN FAYDASI VAR MI ?
18701 kez okundu