Belemturk Haber Merkezi – Brüksel temyiz mahkemesi, Belçika devletini Kongo’da Metis çocuklarının sistematik kaçırılması nedeniyle mahkûm etti.

Belçika devletine dava açan 5 kadın, 1946-1950 yılları arasında Belçika sömürgesi olan Kongo’da Belçikalı bir adam ile Kongolu bir kadının ilişkisinden doğan çocuklar.

Bu çocuklar ailelerinden alınıp yetimhanelere yerleştirildi
Brüksel temyiz mahkemesi, bu tür ilişkiden doğan çocukların ‘sistematik olarak kaçırıldığına hükmederek, bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu kararını verdi.
Mahkeme ayrıca 5 davacı kdının anneleriyle olan bağlarının kaybı ve kimlikleri ve menşe ülkeleriyle olan bağları üzerindeki olumsuz etkileri’ nedeniyle tazminat ödenmesine karar verildi.
Metis çocukları nelerdir?
Metis çocukları, sömürge zamanlarında doğan Belçikalı bir babanın ve Afrikalı bir annenin çocuklarıdır. Bu çocuklar, 1940’larda Belçika sömürgesi altındaki Ruanda ve Burundi’de doğmuşlardır.O tarihlerde Belçika devleti, Belçikalı erkeklerle Afrikalı kadınlar arasındaki ilişkileri onaylamıyordu ve ayrıca Afrikalı bir annenin Avrupa kökenli bir çocuğu yetiştiremeyeceğini düşünüyordu. Sonuç olarak, birçok çocuk annelerinden alındılar.
Kongo bağımsızlığını kazanmadan hemen önce, yüzlerce çocuk Belçika’ya gönderildi. Koruyucu ailelerde büyüdüler, evlat edinildiler veya yetimhanelere gönderildiler. Anneleriyle ve doğdukları ülkeyle tüm bağları koptu. Aynı zamanda bu çocuklara Belçika vatandaşlığı verilmedi ve bunun sonucunda idari sorunlarla karşı karşıya kaldılar.
Metis çocuklarını temsil eden dernek başkanı Jacqui Goegebeur, mahkemenin kararından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ailelerinden koparılarak bu çocuklara yapılanların bir suç olarak kabul edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Jacqui Goegebeur, “‘3 yaşındayken beni polis memurlarıyla birlikte götürdüler. Annemle, ailemle ve Ruanda ile olan tüm bağlarımı kestiler. Hayatım boyunca bu damgayı taşıdım. İspanya ve Almanya gibi diğer ülkeler, nerede doğduklarına bakılmaksızın tüm çocuklarını tanıyor. Belçika, kanıt olsa bile bunu yapmıyor. Bu karar, Metis çocuklarının Belçika vatandaşlığına hak kazanması gerektiği anlamına geliyor.’diyerek karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Şikayet daha önce reddedildi
2021’in sonlarında, alt mahkeme, davanın zamanaşımına uğradığını ileri sürerek 5 kadının iddiasını reddetti. Mahkeme, Belçika devletinin, o dönem suç kabul edilmeyen bu eylemlerden dolayı suçlu bulunamayacağına karar verdi.
Brüksel Temyiz Mahkemesi ise, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan uluslararası ilkelere dayanarak davanın zaman aşımına uğramadığına karar vererek Belçika devletini kınıyan bir karara imza attı.
Belçika Kilisesi 2017’de bu konuyla ilgili özür dilemişti; iki yıl sonra dönemin başbakanı Charles Michel’de Belçika devleti adına özür diledi.
Serdar Çelik, 3. dönem Zele belediye başkan yardımcılığı görevine başladı
ALMANYA
Uluslararası Demokratlar Birliği (UID), Avrupa’nın kalbi Brüksel’de iftar programı düzenledi
1
Belçika’da 3 seçim bölgesinde oy kullanılacak
110144 kez okundu
2
Boşanma davasında eşlerin Türkiye’deki banka hesapları paylaşılır mı?
44652 kez okundu
3
YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE E – DEVLET SİSTEMİNİN FAYDASI VAR MI ?
19283 kez okundu
4
Belçika’da eşi tarafından öldürülen anne ve oğlunun cenaze namazı kılındı
18201 kez okundu
5
Belçika’nın Gent şehrinde kayıp 14 yaşındaki Türk kızı Naran Karakaya için arama çalışması başlatıldı
17646 kez okundu