Son dönemlerde kiracı ve ev sahibi arasındaki kira uyuşmazlıklarından dolayı, yargının yükü gittikçe yoğunlaşmış ve buna çözüm olması adına dava şartı arabuluculuk zorunlu hale getirilmiştir.

PEKİ BU SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK HUKUKİ GÖRÜŞLER NELERDİR ?
Avukat Aslıcan ÖZGÜR İLELİ cevapladı.
Bildiğimiz gibi kira artış oranlarına %25 sınır getirilince son bir senedir kira uyuşmazlıkları davalarında yargının yükü oldukça arttı. Kira sebepli açılan davaların duruşma günleri bile aylar sonraya verilmeye başladı. Buna çözüm kira uyuşmazlıkları 1 eylül 2023 tarihinden itibaren dava şartı arabuluculuk kapsamına alınmış olup kamuoyunda 7. Yargı paketi diye bilinen 7445 sayılı kanunun 37. Maddesi ile hukuk uyuşmazlıkları arabuluculuk kanunu 18/b maddesi eklenmiştir.

DAVADAN ÖNCE ARABULUCULUK ZORUNLU HALE GETİRİLDİ
Mülkiyet kanunundan kaynaklanan, kira ilişkisinden kaynaklanan, komşu hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda artık direkt davaya gidilemeyecek. Arabulucuya başvurmak dava şartı haline geldi. Dava şartı arabuluculuğun haricinde ihtiyari arabuluculuğa başvurmakta mümkün hale gelmiştir.
ARABULUCU YARGI MAKAMI DEĞİLDİR

Arabuluculuk sisteminde arabuluculuk bir yargı makamı değildir. Arabulucu her iki tarafada eşit mesafede ve gizlilik ilkelerini koruyacak şekilde yaklaşmak ve buna ilişkin karar alması için orta noktayı bulmakla yükümlüdür.
ARABULUCULUKTA ANLAŞMA OLMAZ İSE DAVAYA GİDİLECEK
Arabuluculuk yargının yükünü hafifletmek adına alternatif bir çözüm yoludur. Arabuluculuk Hukuka yasaya ve hakkaniyete uygun bir çözüm yolu olup tarafların anlaşmaması durumunda dava açma hakları saklıdır.
Özellikle uzun süren yargılamalar her iki tarafıda oldukça yormakta ve maddi manevi yıpratmaktadır. Bu süreçte arabuluculuk sistemi tarafları bu yükten kurtararak alternatif bir çözüm yoluna sevketmektedir.
Brüksel’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı
AFYONKARAHISAR
Belçika Türk Federasyonu’ndan Milli Birlik, Kardeşlik, Ülkü ve Kültür Şöleni’ne davet
1
Boşanma davasında eşlerin Türkiye’deki banka hesapları paylaşılır mı?
44098 kez okundu
2
Belçika’da Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için 3 seçim bölgesinde oy kullanılacak
25393 kez okundu
3
Genç Bedirhan’a ölüm hiç yakışmadı
19522 kez okundu
4
Belçika’nın Gent şehrinde Merve Akbel tren kazasında hayatını kaybetti
19342 kez okundu
5
YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE E – DEVLET SİSTEMİNİN FAYDASI VAR MI ?
18747 kez okundu