İstanbul AZ BULUTLU 18°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

AB Mahkemesi’nden altın pasaport uygulamasına yasak getirildi

AB Mahkemesi’nden altın pasaport uygulamasına yasak getirildi
0

BEĞENDİM

AB Mahkemesi, Malta’nın para karşılığı vatandaşlık uygulamasını, “Vatandaşlık parayla satılamaz” diyerek iptal etti.

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, Malta’nın yatırım karşılığı vatandaşlık verme uygulamasının AB hukukuna aykırı olduğuna karar verdi. “Altın pasaport” olarak bilinen sistemin, vatandaşlık statüsünü ticarileştirdiğini belirten mahkeme, böyle bir uygulamanın birlik değerleriyle bağdaşmadığını vurguladı.

Kararda, vatandaşlık kazanımında ödeme yapılmasının belirleyici kıstas olamayacağı ifade edildi. AB’ye üye bir ülkenin vatandaşlığını alan herkes, aynı zamanda AB vatandaşı sayılıyor ve birlik içinde serbest dolaşım, oy kullanma ve çalışma gibi haklara sahip oluyor.

AB Komisyonu, Malta’ya 2020 yılında uyarı gönderip 2022’de dava açmıştı. Malta, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rus ve Belarus vatandaşları için uygulamayı durdurmuştu ancak diğer ülke vatandaşlarına pasaport satmayı sürdürmüştü.

AB ülkeleri içinde Bulgaristan, Güney Kıbrıs ve Malta’nın yatırım karşılığı vatandaşlık programları bulunuyordu. Diğer ülkeler bu uygulamalara son verirken, Malta bugüne dek direnmeyi sürdürdü. 2011–2019 arasında bu programlardan 130 bin kişi faydalandı, ülkeler toplamda yaklaşık 21,8 milyar avro gelir elde etti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Belçika Gent polisi, kapıları tekmeleyen ve posta kutularını kırıp kaçanlara karşı teyakkuzda.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.