Belçika Müslümanları, Flaman Ve Valonya Bölgeleri’nde Dini Usullere Göre Kesimi Yasaklayan Özgürlük Karşıtı Yasaların Tehdidi Altında

13 Şubat 2019
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2346 defa okundu. defa okundu.
Belçika Müslümanları, Flaman Ve Valonya Bölgeleri’nde Dini Usullere Göre Kesimi Yasaklayan Özgürlük Karşıtı Yasaların Tehdidi Altında

Belçika’da hayvan refahı konusunun bölgesel bir yetkiye dönüşmesinin ardından 2015 yılından beri Flaman ve Valonya Bölgelerinde geçici kesimhanerlerde dini usullere göre kesim yasağı getirilmesi müslümanların en büyük bayramları olan Kurban Bayramında maduriyet yaşamalarına sebep oldu.

Bu yasağın temel nedeni, bu konuda yetkili Bölge Bakanları tarafından hayvan refahını iyileştirme maksadı taşıdığı ifade edilmişti. Ancak müslümanlar zaten İslam kaynaklarında da çok önemle vurgu yapılan hayvan refahı konusunda oldukça hassas bir tutum içerisinde olduklarını, dini uygulamalarına saygıdan taviz vermeksizin hayvanların acılarını azaltmaya yönelik her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını söylemişlerdi.

Bütün bu çabalar dikkate alınmayınca, müslümanların, Belçika İslam Koordinasyon Kurulu (CIB) çatısı altındaki kurumları aracılığıyla bu yasağa karşı Avrupa Adalet Divanı’ndan görüş alınması talebiyle Brüksel Birinci Asliye Mahkemesine başvurmak suretiyle hukuk mücadelesi başlatmaktan başka çareleri kalmamıştı.

29 Mayıs 2018 tarihli bir kararda, Avrupa Birliği Adalet Divanı, Flaman Bölgesinde yaşayan müslümanların dini usullere göre kesim uygulamasını din ve ibadet özgürlüğü kapsamında korunan dini bir uygulama olduğunu kabul etmişti.

Geçici kesim yerleriyle ilgili olarak, Avrupa Birliği Adalet Divanı, bu alanların, kurban bayramı sırasında gerekli yatırımlarla geçici kesimhanelere dönüştürülebileceğini de kabul ettiğini ifade etmişti.

Anayasamızın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin güvence altına aldığı din ve ibadet özgürlükleri kapsamında müslümanların dini uygulamalarına izin vermeleri için siyasetçilerimizi ikna etme çabalarımıza rağmen Flaman ve Valonya parlamentoları dini usullere göre kesimi tamamen yasaklayan bir yasa çıkarmışlardır. Şimdiye kadar Flaman Bölgesindeki geçici kesimhanelerde dini usullere göre kesim yasağı müslümanların yalnızca Kurban Bayramı sırasında din ve ibadet özgürlüğünü kısmen kısıtlıyorken, Flaman Bölgesi için 01/01/2019’dan itibaren yürülüğe giren, Valonya Bölgesi için ise 01/09/2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu yasalarla birlikte hem Belçikalı müslümanlar hem de Belçikalı yahudile tam bir din özgürlüğü ihlali ile karşıkarşıya kalmışlardır.

Belçika müslümanları şimdi Flaman ve Valonya Bölgelerindeki bu yasaklarla özgürlük karşıtı yasaların tehdidi altındadırlar.

Belçika müslümanları bu yasalara karşı da Belçika İslam Temsil Kurumu (EMB) ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulu (CIB) aracılığıyla Belçika Anayasa Mahkemesi’ne itiraz ederek tepkilerini vermişlerdir. Başka müslüman gerçek ve tüzel kişiler ile Belçika Yahudileri Temsil Kurumu ve Belçika Yahudi Kuruluşları Koordinasyon Komitesi (CCOJB) aracılığıyla Belçika yahudileri de aynı gerekçelerle Anayasa Mahkemesi’ne itiraz etmişlerdir.

23/01/2019 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ndeki duruşmanın ardından kararın 2019 yılının Mart-Nisan aylarına kadar çıkması beklenmektedir.

Belçika müslümanları olarak Belçika Adaletinden, Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine tamamen aykırı olan bu yasaları Flaman ve Valonya’daki müslümanların ibadet özgürlüğünü tümüyle ihlal ettikleri gerekçesiyle iptal etmesini bekliyoruz.

Gelinen noktada müslümanlar haklı olarak dini usullerine uygun olarak kesilen ve bu sebeple de ‘helal’ sayılan etleri nerden ve nasıl temin etmeleri gerektiğini sorgulamaktadırlar. Brüksel Bölgesi’nin bu yasaktan etkilenmediği düşünüldüğnde Anayasa Mahkemesi’nin kararının da beklendiği bu süreçte Belçika müslümanlarına dini usullere göre kesim yasağı olmayan bölgeler ve ülkelerden tedarikçisi olan kasaplardan et almalarını tavsiye ediyoruz.

Ayrıca şunu da hatırlatmalıyız ki, Belçika İslam Temsil Kurumun’nun müslüman kasaplara verdiği kesim yetki blegeleri Flaman Bölgesi için 01.01.2019 tarihinden sonra geçerliliğini yitirmiştir. Valonya bölgesi için ise bu belgeler 01/09/2019’dan itibaren geçerli olmayacaktır.

Son olarak ifade etmeliyiz ki Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulu din ve ibadet özgürlüğünü güvence altına alan Anayasa ve yasalar çerçevesinde bu konuda ve her konuda gerekli çabaları göstermeye devam edecektir.

Belçika İslam Temsil Kurumu adına,
Başkan,
Mehmet ÜSTÜN

Belçika İslam Koordinasyon Kurulu adına,*
Sözcüler,
Coşkun BEYAZGÜL
Salah ECHALLAOUI

Belçika Müslümanları Din İşleri Kurulu adına, Başkan,
Tahar TUJGANI

* Belçika İslam Koordinasyon Kurulu (CIB) Belçika’daki müslümanların kurumları, federasyonları ve çatı örgütlerinden oluşan bir sivil insiyatif platformudur.

CIB şu kurumlardan oluşmaktadır: Belçika Müslümanları Birliği, Belçika Diyanet Vakfı, Belçika İslam Federasyonu, Belçika Arnavut Camileri Federasyonu, Belçika Afrika İslam Birliği.

Reklamlar

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN