YURTDIŞINDA BOŞANMIŞ GURBETÇİLERİN TÜRKİYE’DE DAVA AÇMADAN BOŞANABİLECEĞİNE DAİR SON DEĞİŞİKLİKLER

27 Eylül 2020
1 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
7784 defa okundu. defa okundu.
YURTDIŞINDA BOŞANMIŞ GURBETÇİLERİN TÜRKİYE’DE DAVA AÇMADAN BOŞANABİLECEĞİNE DAİR SON DEĞİŞİKLİKLER

Evlilik: Sevgi, saygı, bağlılık ve güven ortamının olduğu, toplumumuzun da çok önem verdiği bir kurumdur. Aynı zamanda evlilik, her iki insanın birbirlerine duyduğu saygı çerçevesinde olgunlaşarak birlikte yürüttüğü değerli bir müessesedir. Ancak evlenmek hayatın ne kadar gerçeklerindense boşanmakta aynı şekilde hayatın gerçeklerindendir.

Çiftlerin asla ilk tercih edecekleri yol boşanmak olmamalıdır, öncelikli olarak evliliği kurtarmak adına diğer yollar tercih edilmelidir. Günümüzde çiftler evliliği kurtarmak adına birçok yola başvurup çözüm alamadıkları taktirde boşanma yoluna başvurmaktadırlar. Unutulmamalıdır ki evlilik nasıl saygı ve sevgi çerçevesinde kuruldu ise boşanmada aynı şekilde saygı ve sevgi çerçevesinde sonlanmalıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere evlilik nasıl hayatın içindense boşanma da aynı şekilde hayatın içinden bir karardır. Bu yazımızda konu başlığı olarak: Yurtdışında boşanmış Türk vatandaşlarının boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olması için nasıl bir yol izleyeceklerinden bahsedeceğiz.
KURAL OLARAK; Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma davalarına dair bir kararın Tanıma ve Tenfizi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki yetkili ve görevli mahkeme tarafından yerine getirilir. Bu prosedürün yanı sıra son düzenlemelere göre yabancı boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması kolaylaştırılmıştır.

SON DÜZENLEMELERE GÖRE MAHKEMEYE BAŞVURMADAN TÜRKİYE’DE BOŞANMA KARARI NASIL TANINIR?

7 Şubat 2018’da yürürlüğe giren Yabancı Ülke Adli veya İdari makamlarınca verilen kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik ile yurtdışında boşananların boşanma kararlarını Türkiye’de kolayca tanınır hale getirmesi için Nüfus ve Vatandaşlık il müdürlüklerine boşanma kararlarını tanıma yetkisi getirilmiştir. Böylece Yurt dışındaki boşanmanın Türkiye’de tanınması, belirli şartların varlığı halinde idari bir işlemle de sonuç doğurabilmektedir.
Bu düzenleme ile dava yoluna gidilmeden yabancı mahkeme boşanma kararı Türkiye’de tanınmaktadır.
Bu yönetmeliğin amacı 1. maddesinde belirtildiği gibi yabancı ülke adli veya idari makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin verilen kararın aile kütüğüne tescilini düzenlemektedir.

PEKİ BOŞANMA KARARINI MAHKEMESİZ TANITMAK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILMALIDIR?

Yönetmelikte 690 sayılı Kanun Hükmünde kararnamede belirtilen Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 27/A maddesinin 2. Bendinde “Nüfus kütüğüne yapılacak tescil işlemleri, yurtdışında kararın verildiği ülkelerde ki temsilcilikler, yurt içinde ise Bakanlık tarafından belirlenen nüfus müdürlükleri tarafından yapılır” şeklinde belirtilmiştir.

İLGİLİ MADDEDE DE BELİRTİLDİĞİ GİBİ;

1-) Yetkili Yurtiçi Nüfus Müdürlüklerine,
2-) Yurtdışında ise tescil ettirilmek istenen kararın verildiği ülkede bulunan Türk Büyükelçiliğine ya da konsolosluğuna başvuru yapılabilir.

Başvuru sırasında başvuru formu ve yetkili makamların taraflardan isteyeceği gerekli belgeler ile başvuru yapılmaktadır. İstenen evrakların eksiksiz olmasına ve başvuru için verilen sürelere dikkat edilmelidir.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Tarafların birlikte veya temsilcileri(vekilleri) aracılığıyla katılımı olmalıdır. BİRLİKTE BAŞVURU ŞARTTIR,
Kararın, verildiği ülke hukukunca kesinleşmiş olması gerekmektedir,
Yabancı ülkede verilmiş bir karar olması,
İlgili karar kamu düzenine aykırı olmamalıdır.

EN ÇOK MERAK EDİLEN SORU EŞLERİN BİRLİKTE BAŞVURUSU ŞART MI?

Yetkili nüfus müdürlüğü veya konsolosluğa taraflar veya avukatları birlikte başvuru yapamıyorsa veya ortak hareket edilmesi mümkün değil ise MÖHÜK (Milletlerarası özel Hukuk) hükümlerince yurtdışındaki boşanma kararının Türkiye’de tanınması için Türkiye Cumhuriyetindeki yetkili ve görevli mahkemelerde dava açılmalıdır. Kısaca birlikte başvuru, fikir birliği şarttır.

BAŞVURUNUN GEREKLİ MAKAMLARCA DEĞERLENDİRİLMESİ?

Başvuru gerekli makamlarca değerlendirip olumlu sonuçlanırsa karar tescil edilerek Türk Nüfus kayıtlarına da bulunan evlilik hali sonlandırılır. Başvuru olumsuz sonuçlanırsa kişiler kararın tanınması için dava yoluna başvurmalıdır.
Nüfus müdürlüklerine yapılan başvurularda sadece kararın TANINMASI İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLİR. Çocuğun velayeti, nafaka, çocuk ile kişisel ilişki kurulması, mal rejimi paylaşımı, tazminat vb. konular ayrı bir davanın konusu olup ayrıca Türk Mahkemelerinde dava açılmalıdır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÇOK ÖNEMLİ HUSUS;

Tarafların birbirleriyle görüşmek istememesi, süreyi kaçırmaları, eksik evrak ile başvurmalarından kaynaklanan sorunlarla ilgili mağduriyet yaşamamaları ve hak kaybına uğramamaları açısından kendilerine vekil tayin ettikleri avukatları aracılığı ile de bu işlemleri yapabilirler.

                            ADALETLİ VE SAĞLIKLI KALIN
Anahtar Kelime: ,

Reklamlar

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR 1 Yorum Yapıldı.
  • Belemtürke teşekkürler önceki ve bu yazıdada aklımdaki bütün soru işaretleri giderilmiş oldu
    27 Eylül 2020 15:39

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN