RAKAMLARLA BELÇİKA EĞİTİM SİSTEMİNİN KARNESİ KIRIK NOTLAR – 1 ” PARASI OLAN DÜDÜĞÜ ÇALAR “

2 Mart 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
3402 defa okundu. defa okundu.
RAKAMLARLA BELÇİKA EĞİTİM SİSTEMİNİN KARNESİ KIRIK NOTLAR – 1 ” PARASI OLAN DÜDÜĞÜ ÇALAR “

Rakamlarla Belçika Eğitim Sisteminin Karnesi (Kırık Notlar-1: Parası olan düdüğü çalar)

Karne sadece çocuklara mı verilir? Hayır, OECD tarafından 56 ülkenin eğitim sistemine dört yılda bir karne verilmektedir ve bu ülkelerden biri de Belçika’dır. Bu yazımızda kısaca Belçika eğitim sisteminin karnesini tartışacağız.

Bu arada belirtmek isterim, tam 19 yıldır açıklanıyor bu sonuçlar. Açıklanmasına açıklanıyor da kimin haberi var okullara verilen bu karneden? Hiç kimsenin! Hiç kimsenin haberi olmaz çünkü sessiz sedasız yayınlanır bu raporlar, ana akım yazılı ve görsel medyada haber bile yapılmazlar. Yaklaşık iki yüz sayfalık istatistikî raporlardır ve sanki tüm toplum değil de sadece bilim insanları anlasın diye İngilizce yayınlanırlar.

Bahsettiğimiz karne OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tarafından dört yılda bir açıklanan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Sınavı) sonuçları ve aşağıdaki tablo bu karneden alınmıştır.

Bulgular

Rapora göre Macaristan ve Belçika gelir eşitsizliğinde dünya şampiyonları arasında yer alıyor (Türkiye ve Şili ile birlikte). Öte yandan aynı bilimsel sonuçlar, gelir eşitsizliğinin daha az olduğu Şangay (Çin), Kore, Finlandiya, Kanada gibi ülkelerin eğitimde dünya lideri olduğunu gösteriyor.

Rapordan çıkan bir diğer önemli sonuç, Belçika eğitim sisteminin dünya ortalamasının üstünde bir başarıya sahip olduğunu gösteriyor. Ancak aynı rapora göre Belçika’da sadece “parası olan düdüğü çalıyor”! Bir diğer ifadeyle, düşük gelirli ailelerin çocukları Belçika eğitim sisteminde daha başarısız oluyor. Üzücü bir tesadüf, Türkiye ve Belçika bu eşitsizlikte aynı paralelde yer alıyorlar. Tek bir farkla, Belçika’da parası olan ailenin çocuğu dünya ortalamasının üstünde başarı gösterebiliyorken Türkiye’de ailenin parası olsa bile çocuğun başarısı dünya ortalamasının altında görünüyor.

Tablo 1: Ailelerin Gelir Eşitsizliği ve Eğitim Başarısı İlişkisi

ŞEMA-1
Belçika’daki Türklerin Eğitim Başarısı

Pekâlâ, aslen Belçikalı olmayan ailelerin çocuklarının yani bizim çocuklarımızın başarısı ne düzeyde? Aşağıdaki ikinci tablo göçmen ailelerin çocuklarının sistem içerisinde yaklaşık 3 kat daha fazla başarısız olduğunu gösteriyor! Oysa, eşitsizliğin Belçika’dan çok daha yüksek olduğu Macaristan’da göçmen ailelerin çocukları Macar ailelerin çocuklarından çok daha başarılı! O halde bu durum nasıl açıklanabilir?

Tablo 2: Göçmen Aileler, Gelir Eşitsizliği ve Eğitim Başarısı

ŞEMA-2

Bu grafiklerden çıkartılması gereken iki bilimsel bulguyu şöyle özetleyebiliriz:

1-Aileler arasındaki gelir farkı Belçika eğitim sistemini olumsuz etkilemektedir.
2-Göçmen olmak mutlak başarısızlık nedeni değildir. Nitekim Avustralya, Macaristan ve İsrail (!) gibi ülkelerde göçmen olarak nitelenen ailelerin çocukları diğerlerinden çok daha başarılı olabilmektedir.

Bu sonuçlardan ilki Belçika eğitim sisteminin kafasına düşen bir taşsa ikincisi ne yazık ki Belçika’da yaşayan biz Türklerin kafasına isabet etmektedir. Şimdi şapkayı önümüze koyup düşünme vakti. Bizler, Belçika’da yaşayan Türkler olarak bu eşitsizliğe boyun eğecek miyiz? Yoksa bu eşitsizliğe rağmen, İsrail’de Filistin halkının yaptığı gibi eşitsizliği yırtıp Belçika eğitim sisteminin önüne mi geçeceğiz? Karar sizin…

Köksal BANOĞLU
Ghent Üniversitesi
Doktorant Araştırma Görevlisi

Reklamlar

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN