İstanbul PARÇALI BULUTLU 22°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Merkel, AB Zirvesinde Yalnız Kaldı

Merkel, AB Zirvesinde Yalnız Kaldı
0

BEĞENDİM

Almanya Başbakanı  Angela Merkel, hiçbir  Avrupa Birliği ( AB) ülkesinin  Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin kesilmesini istemediğini belirterek,  Ankara ile diyalog kurulmasından yana olduğunu söyledi.

Merkel,  Belçika’nın başkenti  Brüksel’de yapılan  AB Liderler Zirvesi’nin ilk gününün ardından basın toplantısı düzenledi.  Almanya’nın talebi üzerine  Türkiye’yle ilişkileri de ele aldıklarını kaydeden  Merkel, “Müzakerelerin derhal sonlandırılması yönünde bir çoğunluk yok.” dedi.

Öte yandan, mevcut durumla ilgili genel bir şüphecilik duygusunun hakim olduğunu söyleyen  Merkel,  Türkiye ile diyaloğun sürmesinden yana olduğunu liderlere ifade ettiğini aktardı.

Zirvede endişelerin dile getirildiğini bildiren  Merkel, “Ancak nihai sonuca gelecek olursak, köprülerin atılmaması yönünde genel bir istek ortaya çıktı. Komisyondan üyelik öncesi destek fonlarının nasıl kesilebileceği veya yeniden yönlendirilebileceğine ilişkin teklif hazırlamasını istedik. Ancak bir sonraki adım  Türkiye’yle iletişim kurmak olmalı.” diye konuştu.

Zirvede “Müzakereler kesilsin” demedi

Merkel, seçim kampanyası sırasında söylediği “Türkiye’yle üyelik müzakerelerin kesilmesi” talebini zirvede dile getirip getirmediği yönündeki soru üzerine ise “Bu gece endişelerimi dile getirdim. Ancak aynı zamanda ortak bir pozisyon üzerinde anlaşmayı istediğimi de söyledim. Bu gece hiç kimse müzakerelerin kesilmesi taraftarı değildi.” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı,  Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi müzakerelerine geçilmesini ise beklemediğini anlattı.

Müzakerelerin kesilmesi talebinde yalnız kalan  Merkel’in üyelik öncesi destek fonlarında kesintiye gitme isteğini ise sadece  Belçika ve  Hollanda’nın desteklediği öğrenildi.

Kesinti talebinin pratikte karşılığı yok

Angela  Merkel, seçim kampanyası sırasında  AB liderlerinden  Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin kesilmesini isteyeceğini söylemiş, destek bulamayınca görüşmelerin askıya alınmasını talep etmişti. Bunda da yalnız kalan  Merkel, son olarak üyelik öncesi destek fonlarında kesinti yapılmasını gündeme getirmişti.

Buna karşın, 2014-2020 dönemi için ayrılan 4,5 milyar avronun şu ana kadar sadece 257 milyon avrosu  Türkiye’ye gönderildi. Bu yüzden  Merkel’in kesinti talebinin pratikte bir karşılığının bulunmadığı değerlendiriliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

AB Konseyi Göç Raporunu Yayınladı