IVAGO’da çalışanların neredeyse %90’ı bu sabah iş bırakma kararı aldı. Sendikalar, bu sabah personele toplu iş sözleşmesi görüşmeleri hakkında bilgi verdi ve performans primine müdahale edildiği gerekçesiyle grev kararı aldı.
IVAGO’nun yönetim kurulu başkanı olan Belediye Meclis Üyesi Sofie Bracke (Voor Gent), bütçe görüşmeleri sonuçlanana kadar hiçbir şey söyleyemeyeceğini sürekli olarak belirtti.
“Gent’in mali olarak zor durumda olduğunu anlıyoruz. Bu nedenle teklifimiz mevcut ücretleri, çalışma koşullarını ve iş güvenliğini korumaktı” diyen sendika yetkilileri, “19 Aralık’ta sadece iki saatlik bir müzakere oldu.” dedi.
Anlaşılan yönetim, performans primi için farklı bir yapı istiyor. Şu anda performans primi 12 aylık devamlılığa göre ödeniyor. Şimdi ise üç aylık olarak ödemek istiyorlar. Esasen, bir kişi üç aylık dönemde iki günden fazla devamsızlık yaparsa, o üç aylık dönem için performans primini kaybediyor. Ve bu her türlü devamsızlık için geçerli: hastalık, ebeveyn izni, küçük devamsızlıklar ve hatta iş kazaları!
IVAGO çalışanlarının kamu yollarında çalıştıkları için iş kazası geçirme olasılıklarının ne kadar yüksek olduğunu bilinmesi gerek.
6 Ocak’ta başka bir toplantı yapıldı ve sendikalar önerilen sistemde değişiklik talep etti, ancak bu karşılık bulmadı. Aynı gün, yönetim ve başkan personele müzakerelerin sonuçlandığını belirten bir açıklama yaptı. Ancak sendikalar buna katılmadı; müzakere döneminin 9 Ocak’a kadar sürdüğünü iddia ettiler. 7 Ocak’ta nihai bir teklif sundular, ancak bu teklif dikkate alınmadı.
Üç sendika da anlaşma yok imzası atmasına rağmen, yine de uygulanıyor.
Çalışanlar “Bir memur hasta olduğunda evden çalışabiliyor ve yine de primini alabiliyor, ancak bir şoför veya çevre işçisi bunu yapamıyor.
İşçilerden bütçeden dolayı taviz vermelerini isteyip tüm yönetim ekibine birer elektrikli araba alınacak olması çifte standart.
Sonuç olarak, yeni sistem, yaklaşık
200.000 € tasarruf sağlayacak veya çalışan başına 503 € tasarruf sağlayacak.” diyor.
Bu nedenle, IVAGO çalışanlarının büyük çoğunluğu bu sabah işe gitmeme kararı alarak, sistemi görüşmek üzere bir araya gelmeyi talep etti. Geçtiğimiz birkaç soğuk hafta boyunca IVAGO’nun kar ve buzlu koşullar nedeniyle çeşitli yerlere ulaşamaması nedeniyle atıklar zaten çeşitli yerlerde bırakılmıştı; bu nedenle bu eylemin etkisi hızla hissedilecektir. Noel ağacı toplama işleminin de bugün başlaması planlanıyor. Sendikalar, “Çalışanlara bunun bir günde çözüleceğinin sözünü veremeyeceğimizi söyledik,” diye ekledi.
Bu nedenle grevin birkaç gün sürmesi oldukça olası.
Gent Federal Adli Polis Merkezinin yıl sonu su faturası 100.000€ tuttu.
1
Belçika Gent’te trafik kazasında kaybettiğimiz 23 yaşındaki Yunus Emre Gündoğan’ın cenaze namazı kılındı.
9377 kez okundu
2
Belçika’da hamile eşini ve 5 yaşındaki oğlunu öldüren İsmail Yavuz davasında jüri kararını verdi
7117 kez okundu
3
Gent’te sarhoş bir müşteri Türk işletmecisi çalışanlarına tükürüp müşterileri taciz etti
6602 kez okundu
4
Belçika federal polisi, Gent Adli Psikiyatri Merkezi’nden kaçan iki tutukluyu arıyor
6418 kez okundu
5
Belçika’nın Gent şehrinde 23 yaşındaki Türk genci Yunus Emre Gündoğan, trafik kazasında hayatını kaybetti
6264 kez okundu