COVİD -19 SONRASI GURBETÇİLERİN TÜRKİYE İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİ HUKUKİ SORUNLAR

5 Haziran 2020
2 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
5146 defa okundu. defa okundu.
COVİD -19 SONRASI GURBETÇİLERİN TÜRKİYE İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİ HUKUKİ SORUNLAR

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Ülkemizi ve bütün dünyamızı 3 aydır esir alan covid-19 virüsü hepimizi zor bir sürecin içinde bıraktı. Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 10 mart günü Türkiye’deki ilk korona virüsü vakasını açıklamasıyla Türkiye’de zor bir sürecin başlayacağına ilişkin ilk sinyalleri aldık. Daha sonraki süreçte vakıaların giderek artmasıyla sosyal, ekonomik ticari ve hukuk alanında birçok önlem alındı. 

Alınan Önlemlerden Bazılarına Değinmek Gerekirse;

Okullarda ve üniversitelerde öğrenime ara verilerek uzaktan eğitim kararı alındı.

İş yerleri kapatıldı.

Sınırlar kapatıldı ve uçuşlar iptal edildi

20 yaş altı ve 65 üstü vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı.

Hafta sonları sokağa çıkma yasağı getirildi

PEKİ HUKUKİ SÜRELERE NE OLDU? TÜRKİYE’DE HUKUKİ SÜREÇ NASIL İŞLEDİ ?

25.03.2020 tarihli TBMM Genel Kurul’unda kabul edilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca maddi hukuk, usul hukuku ve takip hukukuna ilişkin süreler durdurulmuştur.

Bu süre zarfında Dava Açma, İcra Takibi Başlatma, Başvuru, Şikayet, İtiraz, İhbar, Bildirim, İbraz ve Zaman Aşımı, Hak Düşürücü Süreler ve Zorunlu İdari Başvuru Süreleri de dahil olmak üzere bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler; İdari Yargılama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren diğer kanunlarda taraflar bakımından belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim tarafından tayin edilen süreler ile arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarındaki süreler 13 Mart 2020 (bu tarih dahil) tarihinden 30 Nisan 2020 (dahil) tarihine kadar durdurulmasına karar verilmiştir.

30 Nisan’a ertelenen süreler tedbirlerin devamı sebebiyle, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 15 Haziran 2020’ye kadar ertelendi.

TÜRKİYE’DEKİ MÜLK SAHİPLERİ VE KİRACILARI İLGİLENDİREN İŞTE O GEÇİCİ 2. MADDE

Bu sürece ilişkin olarak 6 Mart 2020 tarihli 7226 sayılı kanunun geçici 2. Maddesi yayınlandı ve Madde de 1/3/2020 tarihinden 30/6/2020 tarihine kadar işleyecek. İş yeri kira bedelinin ödenmemesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmaz şeklinde belirtildi. Türkiye’de taşınmazı olup kiraya veren her vatandaş gibi yurtdışında bulunan gurbetçiler de kiralarını alamadı.

PEKİ NE OLACAK?

Öncelikli olarak belirtelim ki; bu düzenleme sadece iş yeri kiraları ile ilgili, mesken ve konut kiraları için geçerli değildir.

Kanunda belirtilen madde, iş yeri bedelinin ödenmemesine ilişkin olup mülk sahibini ve kiracısını ilgilendirmektedir. Yani Türkiye’de işyeri olarak kiraya verdiğiniz bir gayrimenkulünüz var ve kiracı covid-19’dan kaynaklı işini yapamıyor,  bu sebeple de kirasını ödeyemiyor. Kirasını ödeyemediği için geçici 2. Madde gereğince kiracınızı 1/03/2020 ve 30/06/2020 tarihleri arasında tahliye edemezsiniz.

Fakat bu hiç kira bedelini almayacağınız anlamına gelmiyor. Mülk sahibi (Kiraya veren) sürecin sona ermesi ile birlikte, hem kira bedellerini hem de faizi için hukuki yollara başvurabilir.

PEKİ BELİRTİLEN BU HUKUKİ YOLLARA NE ZAMAN BAŞVURULACAK DURUŞMALAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK ?

15 Haziran 2020 tarihinde hukuki süreler tekrar işlemeye başlayacak olup duruşmalarda bu tarihle birlikte başlayacaktır.

Yurt dışında ki vatandaşlarımız bizzat kendileri hukuki süreçlerinin takipçisi olmakla birlikte, vekil tayin ettikleri Avukatları aracılığıyla da hukuki problemlerini çözüme kavuşturabilirler.

Adaletli ve Sağlıklı Günler

Aslıcan Özgür İleli

                                                                                                                      

Reklamlar

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR 2 Yorum Yapıldı.
  • Güzel bir noktaya ayak basılmış tebrikler
    6 Haziran 2020 09:14
  • Çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkür ederiz.
    5 Haziran 2020 16:39

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN