İstanbul AÇIK 26°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
topdesign1meubelen

Bulgaristan’da kuraklık tarihi bir keşfe yol açtı

Bulgaristan’da kuraklık tarihi bir keşfe yol açtı
0

BEĞENDİM

Belemturk Haber Merkezi – Bulgaristan’da aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle su seviyesi tarihi ölçüde düşen Tuna Nehri’nin kuruyan yatağında mamuta ait fosil kalıntıları bulundu. Uzmanlar, şimdiye kadar ortaya çıkarılan kemiklerin büyük ihtimalle tek bir mamuta ait olduğunu ve son derece iyi korunmuş durumda olduğunu belirtti.

Bulgaristan’ın Rusçuk (Ruse) kentindeki Bölgesel Tarih Müzesi Müdürü’nün verdiği bilgiye göre, kalıntılar çarşamba günü Ryahovo köyünde yaşayan bir vatandaş tarafından tesadüfen fark edildi. Köy muhtarıyla birlikte müzeye haber verilmesinin ardından bölgeye gönderilen uzman ekipler, yapılan ilk incelemelerde kemiklerin bir mamuta ait olduğunu doğruladı.

Araştırmacılar şimdiye kadar mamutun alt çene kemiği, dişlerinden parçalar, kürek kemiğinin bir bölümü ve uyluk kemiğini gün yüzüne çıkardı. Bölgesel Tarih Müzesi’nden Prof. Nikolay Nenov, önceki keşiflerin aksine kemiklerin aynı noktada yoğun şekilde bulunmasının dikkat çekici olduğunu belirterek, tüm kalıntıların tek bir mamuta ait olabileceğini söyledi.

Uzmanlara göre bulunan fosiller, yaklaşık 4 bin yıl önce nesli tükenen ve Buzul Çağı’nın simgelerinden biri olan yünlü mamuta ait. İlk değerlendirmeler, hayvanın öldüğünde henüz genç yaşta olduğunu gösteriyor.

Avrupa genelinde etkisini sürdüren aşırı sıcak hava dalgası ve uzun süredir devam eden yağış yetersizliği nedeniyle Tuna Nehri’nin su seviyesi bazı bölgelerde tarihi düşük seviyelere geriledi. Bilim insanları, su seviyesinin daha da düşmesiyle birlikte bölgede yeni fosil ve tarihi kalıntıların ortaya çıkabileceğini ifade ederken, keşfin yapıldığı alandaki araştırmaların sürdüğünü açıkladı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Gurbetçi Süleyman Durmuş Şamdanlı, trafik kazasında hayatını kaybetti

eau.de.montagne2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.