Belemtürk Haber Merkezi – Belçika’nın başkenti Brüksel’de polis tarafından büyük bir operasyonla ele geçirilen 6 bin gülme gazı tüpü çalındı.
Brüksel polisi mart ayı sonunda ülke çapında uyuşturucu ticaretine yönelik operasyon kapsamında Drogenbos, Charleroi, Sint-Gillis, Brüksel, Anderlecht, Halle ve Fontaine-l’Evêque bölgelerinde baskınlar düzenledi. Operasyonda depolarda saklanan toplam 6 bin adet gülme gazı tüpü ile 15 bin avro nakit para ele geçirildi. Üç şüpheli gözaltına alınırken, bunlardan ikisi elektronik kelepçeyle serbest bırakıldı.
Ancak operasyon sonrası polis ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldı. Patlayıcı özellik taşıyan gülme gazı tüplerinin normal delil depolarında saklanması mümkün olmadığı için, imha edilene kadar güvenli bir yerde tutulmaları gerekiyordu. Üstelik tüplerin imhası da oldukça maliyetliydi; her bir tüp için yaklaşık 6 avro ödenmesi gerekiyor ve dava sonuçlanmadan imha işlemi yapılamıyor.
Bu nedenle polis, piyasa değeri en az 300 bin avro olan 7 bin tüpü Halle’de bir çetenin kullandığı hangarda bıraktı. Hangarın kilidi değiştirildi ve mühürlendi. Ancak bir süre sonra kontrol için bölgeye giden ekipler kapının zorla açıldığını ve hangarın tamamen boşaltıldığını gördü. El konulan tüm gülme gazı tüpleri kaybolduğu anlaşıldı.
Brüksel Savcılığı olay sonrası yaptığı açıklamada, polisin el koyduğu maddelerin güvenli şekilde taşınması ve depolanması için hızlı çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.
Bu olayın ilk olmadığı da ortaya çıktı
Birkaç ay önce trafik polisleri gülme gazı dolu bir kamyona el koymuş, araç Etterbeek’teki büyük polis karakolunun avlusunda aylarca bekletilmişti. Patlama riski nedeniyle polis memurlarına araçtan uzak durmaları tavsiye edilmişti. Kamyonun hala gaz tüpleriyle birlikte kışla içinde tutulduğu belirtiliyor.
Belçika Adalet Bakanlığı ise ülkede el konulan gülme gazlarının toplanması ve imhası için henüz ulusal bir sistem bulunmadığını açıkladı. Bu nedenle her savcılık kendi yöntemini uyguluyor. Yetkililer, Sağlık Bakanlığı ile birlikte ülke genelinde ortak bir toplama ve imha sistemi kurulması için çalışma yürütüldüğünü duyurdu.
Uzmanlar, gülme gazı tüplerinin imhasının teknik açıdan oldukça riskli olduğunu belirtiyor. İşlem sırasında patlama yaşanabilmesi nedeniyle yalnızca sınırlı sayıdaki tesis bu tüpleri kabul ediyor. Bu yüzden savcılıklar şimdilik her dosya için ayrı çözüm aramak zorunda kalıyor.
Belçika’da yaşayan Emirdağlı Dilhan Divrikli, Türkiye birincisi oldu
1
Belçika’da yüzlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen Türk vatandaşı Ömer K. Türkiye’de ölü bulundu
13854 kez okundu
2
Belçika Gent’te Türk ailenin yaptığı kazada ağır yaralanan 7 yaşındaki Bulut Ö. hayatını kaybetti
13456 kez okundu
3
Gent şehrinde trafik kazasında hayatını kaybeden 7 yaşındaki Bulut Özlü toprağa verildi
7966 kez okundu
4
Brüksel Havalimanı’nda para arama köpeği Bella’nın ölümü hissediliyor
7601 kez okundu
5
Gent Dampoort’ta çıkan kavgada 19 yaşındaki genç ağır yaralandı, 45 yaşındaki şüpheli tutuklandı.
7308 kez okundu