BELEMTÜRK HABER MERKEZİ – Brüksel Bölgesi’nde geçen yıl laboratuvarlarda 154 binden fazla hayvan öldü. Yaklaşık 44 bin hayvan deneylerde kullanılırken 110 bin hayvan herhangi bir deneye dahil edilmeden hayatını kaybetti. Hayvan deneylerine karşı mücadele eden S.E.A. adlı kuruluş, uygulamalara tepki gösterdi.
Deneylerde kullanılan hayvanların yüzde 90’ından fazlasını fareler oluşturdu. Hayvanların büyük bölümü temel bilimsel araştırmalarda kullanılırken yaklaşık 5 bin 700’ü ağır düzeyde deneylere tabi tutuldu. Deneylerde kullanılan hayvan sayısı son 10 yılın en düşük seviyesine gerilese de 2016’daki rakamın neredeyse yarısına indi.
S.E.A., hayvan deneylerinin yerine bilgisayar simülasyonları, hücre kültürleri, çip üzerinde organ teknolojisi ve yapay zekâ gibi alternatif yöntemlerin daha fazla kullanılmasını istedi. Kuruluş, hayvanlar üzerinde test edilen ilaçların büyük bölümünün insanlarda etkili olmadığını gösteren araştırmalara da dikkat çekti.
Denetimlerin çoğunun önceden haber verilerek yapılmasını da eleştiren kuruluş, geçen yılki 129 denetimin 106’sının önceden duyurulduğunu belirtti. S.E.A., hayvanların korunması ve kurallara uyulması için habersiz denetimlerin artırılması çağrısında bulundu.
Belçika devleti, Gent cezaevindeki aşırı kalabalığın azaltılmasına yönelik kararı temyize taşıdı
1
Belçika’da yüzlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen Türk vatandaşı Ömer K. Türkiye’de ölü bulundu
14313 kez okundu
2
Belçika Gent’te Türk ailenin yaptığı kazada ağır yaralanan 7 yaşındaki Bulut Ö. hayatını kaybetti
13941 kez okundu
3
Belçikalı gurbetçi Niyazi Karabayır Türkiye’deki evinde silahla vurulmuş halde ölü bulundu
10319 kez okundu
4
Belçika’nın Anvers şehrinde 5 kuyumcu gözaltına alındı
9559 kez okundu
5
Belçika Anvers Mahkemesi, Emirdağlı Cafer Çardak’ın katiline müebbet hapis cezası verdi
8470 kez okundu