Belemtürk Haber Merkezi – Brüksel bölgesinde bahçe atıkları yakında yalnızca iki haftada bir toplanacak. Gıda atıklarının ise her zamanki gibi haftalık olarak toplanmasına devam edilecek. Net Brussel atık toplama kurumuna göre, bu düzenleme pratik bir adım ve yeni planlama, Brüksel halkının alışkanlıklarına daha iyi uyum sağlıyor.
Daha önce Brüksel genelinde, ekonomik nedenlerle çöp toplama kamyonlarının tek bir turda hem gıda atıklarını hem de bahçe atıklarını topladığı bir uygulama mevcuttu. Ancak 23 Mart’tan itibaren Brüksel bölgesinde yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Bu düzenlemeye göre, yeşil poşetlerdeki bahçe atıkları artık haftalık yerine iki haftada bir toplanacak. Turuncu poşetlerdeki gıda atıklarının toplanması ise haftalık olarak devam edecek.
Net Brussel adlı atık toplama şirketi, yaptığı açıklamada 2023 yılından bu yana gıda atıklarının bahçe atıklarından ayrılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti. O tarihten bu yana biyolojik atıkların (gıda ve bahçe atıkları) toplanma miktarında istikrarlı bir artış gözlemlendi. 2022 yılında 17.800 ton olan toplam biyolojik atık miktarı, 2024’te 31.700 tona ulaştı.
Daha sıkı atık işleme düzenlemeleri nedeniyle, Net Brussel artık atıkları ayrı olarak taşıma kararı aldı. Önceleri, atık yönetim şirketleri, karışık atık akışını sorunsuz bir şekilde kabul edebiliyordu. Ancak AB’nin gıda atıklarının ayrıştırılmasını zorunlu kılan düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra durum değişiklik gösterdi. Belçika’daki fermantasyon tesisleri giderek kapasite sınırlarına ulaşırken, Brüksel’den gelen karışık atıkların kabulü de daha katı kriterlere bağlı hale gelmeye başladı.
Atık toplama şirketine göre yeni uygulama, özellikle az bahçe atığı üreten Brüksel halkı için uygun. Yine de sakinler, istedikleri zaman bahçe atıklarını Recypark noktasına götürebilecek. Net Brussel, bu değişikliklere dair halkı bilgilendirmek amacıyla bir farkındalık kampanyası başlatıyor.
Türkiye’ye uyuşturucu sokmaya çalışan Bulgar polis suçüstü yakalandı
1
Belçika’da yüzlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen Türk vatandaşı Ömer K. Türkiye’de ölü bulundu
12890 kez okundu
2
Belçika Gent’te Türk ailenin yaptığı kazada ağır yaralanan 7 yaşındaki Bulut Ö. hayatını kaybetti
12360 kez okundu
3
Brüksel Havalimanı’nda para arama köpeği Bella’nın ölümü hissediliyor
7500 kez okundu
4
Gent şehrinde trafik kazasında hayatını kaybeden 7 yaşındaki Bulut Özlü toprağa verildi
7026 kez okundu
5
Gent Dampoort’ta çıkan kavgada 19 yaşındaki genç ağır yaralandı, 45 yaşındaki şüpheli tutuklandı.
7022 kez okundu