Belçika’nın Valonya bölgesinde, parlamentonun 2017’de aldığı karar uyarınca, hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar, yürürlüğe girdi.
BRÜKSEL – Belçika’da Fransızca konuşanların ağırlıklı yaşadığı Valonya bölgesinde, hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Valonya Parlamentosunun 2017’de kabul ettiği, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarla küçükbaş hayvanların “açı çekmemesi” gerekçesiyle şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar, bugünden itibaren geçerli olacak.
Benzer bir karar, bu yılın başında Flaman bölgesinde yürürlüğe girmiş, teknik altyapı yetersizliğiyle sadece küçükbaş hayvanlar için uygulanmaya başlanmıştı.
“Dini özgürlüklerin kısıtlanması” olarak yorumlanıyor
İslam inancında “helal”, Yahudi inancında “koşer” olarak bilinen hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesine getirilen yasaklar, ülkedeki Müslüman ve Yahudi toplumun yoğun tepkisine yol açıyor.
Belçika nüfusunun yaklaşık yüzde 6’sını oluşturan Müslüman ve Musevi toplumlar, hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesini yasaklayan kararın, iki toplumun dini özgürlüklerini kısıtladığını ve toplumlara saygısızlık olduğunu savunuyor.
Kararın, Flaman bölgesinde kabul edilmesinin ardından yasağa karşı Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyonu, Belçika Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.
Anayasa Mahkemesi, davayı, Avrupa Adalet Divanına sevk etmiş ve görüş istemişti.
Avrupa Adalet Divanının konuya ilişkin görüşü ise henüz açıklanmadı.
İki gurbetçi arkadaş , denizden çıkınca şok oldular
1
Belçika’da 3 seçim bölgesinde oy kullanılacak
110112 kez okundu
2
Belçika’da İnternette çıplak resimleri paylaşılan 14 yaşındaki kız çocuğu intihar etti
46391 kez okundu
3
Boşanma davasında eşlerin Türkiye’deki banka hesapları paylaşılır mı?
44113 kez okundu
4
Gent şehrinde Bulgaristan asıllı 2 Türk genç trafik kazasında yaşamını kaybetti
43922 kez okundu
5
Türk Genci İfade Vermek İçin Gittiği Polis Bürosundan Bu Halde Çıktı
38543 kez okundu