Belçika’da bomba riskine karşı uçakların röntgenini çeken x ray cihazı tanıtıldı

19 Mayıs 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2314 defa okundu. defa okundu.
Belçika’da bomba riskine karşı uçakların röntgenini çeken x ray cihazı tanıtıldı

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Belçika’da tanıtımı yapılan yen X-Ray teknoloji sayesinde uçakların röntgenleri çekilerek bomba araması ve müdahalede bulunulması daha hızlı ve kolay olacak.

Uçaklara yönelik bomba ihbarlarında vakit kaybetmeden uçağı tarayacak bir teknoloji geliştirildi.  Belçika’da tanıtımı yapılan yeni X-Ray teknolojisiyle uçağın röntgeni çekilip patlayıcı araması çok kısa sürede bitirilerek, hızlıca müdahale edilebilecek.

UÇAKTA TEHDİT OLUP OLMADIĞINI 5-15 DAKİKADA BELİRLİYOR

Habertürk’ten Gökhan Artan’ın haberine göre,  Avrupa Kokpit Birliği’nin(ECA) geçtiğimiz ay  Brüksel’de yapılan güvenlik toplantısında bomba tehdidi gibi durumlarda uçakları X-Ray taraması yaptığı belirtilen bir tarayıcı da tanıtıldı.

Toplantıda,  Türkiye Havayolu Pilotlar Derneği’nin de üyesi olduğu ve Türk pilotlar da katıldı. Uçağın büyüklüğüne göre 5-15 dakika gibi bir sürede tarayarak uçakta bomba vs. gibi bir tehdit olup olmadığını tespit eden tarayıcının nasıl çalıştığı üretici firması tarafından pilotlara gösterildi.

SİLAH VE UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI RİSKİNİ ORTADAN KALDIRACAK

Dünyanın ilk tam uçak tarayıcısını geliştirdiğini ifade eden Romen şirkete göre sistem, uçaklarda bomba, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı riskini ortadan kaldıracak. Sözkonusu sistem ya da bir benzeri halen herhangi bir havayolu şirketinde uygulanmıyor.
Havayolu şirketlerinin korkulu rüyası asılsız bomba ihbarları. Dünya genelinde uçaklara zaman zaman asılsız bomba ihbarları yapılıyor. İhbarlar arasında geç kaldığı uçağa yetişmek isteyenler de, havayolu şirketine zarar vermek isteyen de var. Bomba ihbarı yapılan uçağın özel park alanına çekilip aramadan geçirilmesi saatlerce sürüyor.

ASILSIZ İHBARLAR MADDİ KAYIBA NEDEN OLUYOR

Asılsız ihbarlar nedeniyle havayolları maddi kayıp yaşıyor. Uçuş planları aksarken zaman kaybeden yolcular da mağdur oluyor. Uçağa yetişmek için bomba ihbarında bulunanlar sonradan pişman da olsa bu kişiler tespit edildikleri andan itibaren mahkeme süreci başlıyor.

Türkiye Havayolu Pilotlar Derneği’nin (TALPA) de üyesi olduğu  Avrupa Kokpit Birliği’nin(ECA) 29-30 Mart tarihleri arasında  Brüksel’de yapılan Güvenlik Toplantısı’nda uçakları bomba gibi tehlikelere karşı kısa sürede arayan bir sistem pilotlara tanıtıldı. Toplantıya İngiltere,  Hollanda,  Almanya,  Türkiye,  Norveç,  İsviçre,  İspanya,  Fransa,  Finlandiya, ECA ve İrlanda temsilcileri katıldı.

SİSTEM, PİLOTLARA DA TANITILDI

Bomba tehditi gibi durumlarda uçakların X-Ray taramasından nasıl yapıldığı toplantıda Türk temsilinin de bulunduğu pilotlara detaylı şekilde tanıtıldı. Sistem, uçağın büyüklüğüne göre 5-15 dakika gibi bir sürede tarayarak bomba gibi bir tehdit olup olmadığını tespit ediyor.

Cihazı tanıtan Romanyalı üretici firmanın verdiği bilgiye göre sistem küçük özel jetlerden orta ölçekli ticari uçaklara kadar birçok uçakta kullanılabiliyor. Dünyanın ilk tam uçak tarayıcısını geliştirdiğini ifade eden şirkete göre sistem, uçaklarda bomba, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı riskini ortadan kaldıracak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Sistemin işleyişiyle ilgili toplantıda bilgi veren üretici, şirkete göre sistem sayesinde uçağın içindeki bomba, silah gibi olası tehlikeler X-Ray taramasında çıkıyor. X-Ray tarayıcısı, çeşitli nesneleri algılayabilir. Sisteme göre uçak tarıyıcısı bir x-ışını jenaratörü olan bir robot kolu sayesinde çalışıyor.

Buna göre uçak geniş bir algılama modülü üzerinde akülü bir römorkör ile ileri doğru çekiliyor. Bir vinçe monte edilen tarayıcı X-ışınları uçak üzerinde üçgen şeklinde yayıyor. Ele edilen görüntüler bir operatöre naklediliyor. Orta boy bir uçağın taraması altı ila sekiz dakika sürüyor. Şirkete göre bir uçak tarayıcısı için sunulan ilk patent 1980’li yıllarda alındı.

Reklamlar

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN