Belemtürk Haber Merkezi – Belçika Federal Hükümeti, ulusal güvenliği veya hukuk devletinin temel ilkelerini tehdit ettiği değerlendirilen grup ve faaliyetlerin yasaklanmasına olanak tanıyan yasa tasarısını onayladı.
İçişleri Bakanı Bernard Quintin, tasarının geçen yıl Danıştayın eleştirileri doğrultusunda yeniden düzenlendiğini ve bu görüşlerin metne yansıtıldığını açıkladı.
Yeni düzenlemeye göre, radikal veya aşırılık yanlısı grupların faaliyetleri, İstihbarat ve Güvenlik Koordinasyon Komitesi tarafından hazırlanacak rapor ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nin görüşü doğrultusunda federal hükümet kararıyla geçici olarak durdurulabilecek.
Kalıcı kapatma veya yasaklama kararları ise yalnızca mahkemeler tarafından verilebilecek.
Tasarı; terör eylemlerine katılma, finansman sağlama veya lojistik destek verme gibi faaliyetlerin yanı sıra, terörü teşvik eden ya da meşrulaştıran içeriklerin organize şekilde yayılmasını da yasak gerekçeleri arasında sayıyor.
Ayrıca kişilere kökeni, dini veya cinsel yönelimi nedeniyle sistematik tehdit, yıldırma ve tacizde bulunan ya da aşırılık yanlısı içerikleri organize biçimde yayan gruplar da geçici yasak kapsamına alınabilecek.
Buna karşılık, yalnızca siyasi, sendikal, hayır amaçlı, felsefi veya dini faaliyet yürüten kuruluşlar bu idari yasak kapsamına girmeyecek.
İçişleri Bakanı Bernard Quintin, yeni düzenlemenin mevcut yasal araçları tamamlayacağını belirterek, “Kişiler veya gruplar günler ya da haftalar içinde radikalleşebiliyor. Güvenlik birimleri ciddi ve sürekli bir tehdit konusunda uyarıda bulunursa hükümet hareketsiz kalmayacak.” dedi.
Tasarı, yeniden görüş alınması için Danıştay’a gönderilecek ve ardından nihai onay süreci için tekrar Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek.
Arjantin’i 1-0 yenen İspanya, 2026 Dünya Kupası’nın şampiyonu oldu
1
Belçika’da yüzlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen Türk vatandaşı Ömer K. Türkiye’de ölü bulundu
14074 kez okundu
2
Belçika Gent’te Türk ailenin yaptığı kazada ağır yaralanan 7 yaşındaki Bulut Ö. hayatını kaybetti
13696 kez okundu
3
Belçika’nın Anvers şehrinde 5 kuyumcu gözaltına alındı
9387 kez okundu
4
Gent şehrinde trafik kazasında hayatını kaybeden 7 yaşındaki Bulut Özlü toprağa verildi
8103 kez okundu
5
Belçika Anvers Mahkemesi, Emirdağlı Cafer Çardak’ın katiline müebbet hapis cezası verdi
7988 kez okundu