Belemtürk Haber Merkezi – Flaman hükümeti, Belçika’da faaliyet gösteren son yunus parkını kapatma planını onayladı. Flaman Hayvan Refahı Bakanı Ben Weyts, alınan kararla birlikte en geç 2037 yılına kadar Flandre bölgesinde esaret altında tutulan yunusların tamamen kaldırılacağını açıkladı. Böylece Belçika’da yunus gösterileri de tarihe karışacak.

Belçika’da yunus gösterilerinin yapıldığı son tesis olan Brugge kentindeki Boudewijn Seapark, elindeki yunusları 2037 yılına kadar uygun yaşam alanlarına nakletmek ve faaliyetlerini farklı alanlara dönüştürmekle yükümlü olacak. Hükümet, onlarca yıldır tartışılan bu konuyu yeni bir kararnameyle yasal zemine taşıyarak Flaman Parlamentosu’nun onayına sunacak.
Karar kapsamında tesisin, 2027 yılında hizmete girmesi planlanan yeni açık hava havuzunun inşasını tamamlaması gerekecek. Bakan Ben Weyts, 2037 yılına kadar tanınan sürenin işletmecilere yaptıkları yatırımın karşılığını alma fırsatı sağlayacağını belirtti. Ancak bu süreç boyunca tesiste yunusların üretilmesi ve yurt dışından yeni yunus getirilmesi kesin olarak yasaklanacak.

Düzenleme, yalnızca yaralı, hasta veya karaya vurmuş yunus ve balinaların tedavi edilerek yeniden doğal yaşamlarına bırakılmasını amaçlayan uzman kurtarma merkezlerini kapsam dışında bırakıyor. Buna karşın ticari amaçlı yunus gösterileri ve sergileri tamamen yasaklanacak. Bakan Ben Weyts, “Yıllar süren tartışmaların ardından artık bir şirketin ekonomik çıkarları yerine hayvan refahını tercih ediyoruz. Brugge’deki tesis işletmecileri artık önlerini görebiliyor; isterlerse 2037’ye kadar faaliyetlerini sürdürebilir ya da daha erken kapanmayı tercih edebilirler.” ifadelerini kullandı.
Belçika Hollanda’dan alacağı Fırkateynler gecikince rotayı Türkiye’ye çevirdi
1
Belçika’da yüzlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen Türk vatandaşı Ömer K. Türkiye’de ölü bulundu
14079 kez okundu
2
Belçika Gent’te Türk ailenin yaptığı kazada ağır yaralanan 7 yaşındaki Bulut Ö. hayatını kaybetti
13696 kez okundu
3
Belçika’nın Anvers şehrinde 5 kuyumcu gözaltına alındı
9387 kez okundu
4
Gent şehrinde trafik kazasında hayatını kaybeden 7 yaşındaki Bulut Özlü toprağa verildi
8103 kez okundu
5
Belçika Anvers Mahkemesi, Emirdağlı Cafer Çardak’ın katiline müebbet hapis cezası verdi
7991 kez okundu