Belemtürk Haber Merkezi – Belçika, sanayi kaynaklı karbondioksitin yakalanması ve depolanması konusunda Norveç ile önemli bir anlaşmaya imza attı. Bu adım, iki ülke arasındaki her geçen gün güçlenen enerji iş birliğinde kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Anlaşma, Kral Filip ve Kraliçe Mathilde’nin devlet ziyareti esnasında Stavanger’da imzalandı. Bu anlaşma, Batı Flaman bölgesindeki Zeebrugge Limanı’nda toplanan karbondioksitin, Norveç kıta sahanlığındaki Kuzey Denizi altında bulunan depolama alanlarına taşınmasını hedefleyen planları ortaya koyuyor.

Plan doğrultusunda boru hattının 2031 yılına kadar faaliyete geçmesi öngörülüyor. Belçika’nın doğal gaz altyapı şirketi Fluxys, projede karasal şebekenin yönetiminden sorumlu olacakken, Norveçli enerji şirketi Equinor deniz taşımacılığı ve depolama süreçlerini üstlenecek.
Norveç, karbon yakalama ve depolama (CCS) konusunda öncü bir ülke olarak tanınıyor ve bu alandaki uzmanlığını 30 yılı aşkın bir tecrübeyle şekillendirmiş durumda. Norveç Enerji Bakanı Terje Aasland, yaptığı açıklamada bu iş birliğinin Avrupa sanayisinin emisyonlarını “öngörülebilir ve uygun maliyetli” bir şekilde azaltmasına destek sağlayacağını belirtti.

Anlaşma, Belçika ile Norveç arasındaki daha derin ilişkilerin bir göstergesi niteliğinde. Zaten Norveç, Belçika’ya önemli miktarda doğalgaz sağlayan bir ülke konumunda ve bu gazın büyük bölümü Zeebrugge üzerinden taşınıyor. Yeni projeyle birlikte Belçika, CO2 toplama merkezi olarak rol üstlenirken, bu iş birliğinin Almanya gibi komşu ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.
Belçika’nın Flanders bölgesinde 21 binden fazla evsiz insan var
1
Belçika’da yüzlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen Türk vatandaşı Ömer K. Türkiye’de ölü bulundu
13611 kez okundu
2
Belçika Gent’te Türk ailenin yaptığı kazada ağır yaralanan 7 yaşındaki Bulut Ö. hayatını kaybetti
13213 kez okundu
3
Gent şehrinde trafik kazasında hayatını kaybeden 7 yaşındaki Bulut Özlü toprağa verildi
7775 kez okundu
4
Brüksel Havalimanı’nda para arama köpeği Bella’nın ölümü hissediliyor
7537 kez okundu
5
Gent Dampoort’ta çıkan kavgada 19 yaşındaki genç ağır yaralandı, 45 yaşındaki şüpheli tutuklandı.
7175 kez okundu