BAKANLIKTAN GURBETÇİLERE ” AİLEVİ ” DESTEK !

23 Haziran 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
3056 defa okundu. defa okundu.
BAKANLIKTAN GURBETÇİLERE ” AİLEVİ ” DESTEK !

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile Türkiye’de bulunan yabancı uyrukluların yaşadıkları ailevi ve sosyal sorunları bire bir ileterek çözüme kavuşturabileceği sistemi faaliyete geçirdi.

Bu sistem ile anne veya babası tarafından kaçırılan çocuk ile geride kalan ebeveyni arasında iletişimin yeniden kurulmasına, kimsesiz çocukların biyolojik anne – babalarının bulunmasına ve köklerinin araştırılmasına, yakını sınır dışı edilen kişilere danışmanlık hizmeti verilmesine de destek olunacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dışilişkiler Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan “Uluslararası Sosyal Hizmetler Birimi” tarafından Türkiye’den başka bir ülkeye herhangi bir nedenle göç eden veya yurt dışıyla bağı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu vatandaşların karşılaştığı ailevi ve sosyal sorunların çözümü için “Uluslararası Sosyal Hizmet Vaka Çalışmaları” adı verilen bir sistem başlatıldı.
Bakanlığın internet sitesine de link olarak da eklenen bu sistem ile hem yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları hem de Türkiye’de bulunan tüm yabancı uyruklu kişiler, ailevi ve sosyal sorunlarının çözümü için bakanlıktan destek alabilecek.

Biyolojik anne-babayı araştıracaklar

Bakanlığın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bu durumdaki vatandaşların yardım alabileceği ana konu başlıkları şöyle:
Uzmanlar, anne veya babası tarafından kaçırılan çocuk ile geride kalan ebeveyn arasında iletişimin yeniden kurulmasını, çocuğun var olan yaşam koşullarının değerlendirilmesini ve çocuğundan ayrı kalan ebeveyn için çocuğu hakkında sosyal inceleme raporu hazırlanmasını sağlayacak. Mağdur ebeveyne hukuki sözleşmeler çerçevesinde yönlendirme desteği de verilecek. İzi bulunan aile bireylerinden biri ile hizmet talep eden kişi arasında yeniden iletişim kurulmasına yardımcı olunabilecek.

Mahkemelerce ziyaret hakkı tanınan ancak uygulamada sorunlarla karşılaşan ebeveynler de çocuklarını görebilmek için destek alabilecek.
Uluslararası sosyal hizmet desteğinde evlilik dışı doğan veya evlat edinilmiş çocukların biyolojik anne babalarının bulunmasına, köklerinin araştırılmasına da aracılık edilecek. Ayrıca istismara maruz kalan çocuklar için uygun bakım modelinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

Farklı uyruklu bireylerle evli olan kişilerin, eşlerinin sınır dışı edilmesi durumunda, yardım talepleri konusunda kişilere rehberlik ve danışmanlık desteği verilebilecek.

Kendi bakımını sürdüremeyecek durumdaki yaşlı ve engellilerin, talep etmeleri halinde, kendi ülkesinde bakımını üstlenebilecek akrabalarının bulunması veya uygun bir şekilde kurum bakımına yerleştirilmesi sağlanacak. Psikolojik veya tıbbi bakım ihtiyacı olan kişilerin ülkelerine dönmek istemeleri halinde tedavilerinin yaşayacakları yerde devam etmesinin mümkün olup olmadığı araştırılacak.

Şiddet mağduruna, yakını sınır dışı edilene destek

Sistem üzerinden destek verilecek konular arasında, şiddet mağduru bir kadının kendi ülkesine dönmek istemesi halinde ülkesindeki yaşam koşulları ve oradaki aile fertlerine yönelik araştırma yapmak, gerek olduğunda geçici olarak sığınma evine yerleştirilmesi için koordinasyonu sağlamak da yer alıyor.

Ayrıca mağdur vatandaşlar, yurt dışında tutuklu veya gözaltı merkezlerinde bulunan yakınları ile iletişim kurulması için de destek isteyebilecek. Sistem ile bu tür konuların ilgili makamlara yönlendirilmesi sağlanacak.

Farklı uyruklu bireylerle evli olan kişilerin, eşlerinin sınır dışı edilmesi durumunda istedikleri yardım talepleri konusunda ‘rehberlik ve danışmanlık’ vermek de bu sistem üzerinden sağlanabilecek desteklerden. Aynı zamanda talep edilmesi halinde sınır dışı edilenlerin durumuna yönelik sosyal inceleme raporu temin edilebilecek.

Yardım konuları arasında, gerçekleşmesi muhtemel aile birleşimi çerçevesinde aile üyelerinin kişisel değerlendirmesini yapmak ve aile birleşimi süreci içerisinde kişilere yardımcı olmak, ayrı yaşayan kişilerin problemlerinde arabuluculuk etmek de bulunuyor.

Ayrıca sınır dışı edilmesi düşünülen ancak sağlık problemi olan kişiye ülkesinde verilebilecek uygun sosyal hizmet modelinin her iki ülke açısından değerlendirmesi yapılabilecek. Talep edilmesi halinde, kişinin ikamet hakkı ile ilgili alınacak karara esas teşkil etmek üzere gerekli sosyal inceleme raporu hazırlanacak.

BİMER üzerinden başvuru yapılabilecek

Söz konusu sorunlarla karşı karşıya kalan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Almanya için Düsseldorf Başkonsolosluğunda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Ateşeliği Koordinasyon Bürosuna başvurabilecek.

Farklı ülkelerde bulunan Türk vatandaşları ise başvurularını yerel sosyal hizmet birimleri, konsolosluklar ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden gerçekleştirebilecek.

Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu vatandaşlar da ailevi ve sosyal sorunlarını bulundukları ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya BİMER’e iletebilecek.

Reklamlar

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN