Belçika’da, Türk Lise Öğrencilerini Gazeteciliğe Teşvik Etkinliği Düzenlendi

13 Ocak 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1958 defa okundu. defa okundu.
Belçika’da, Türk Lise Öğrencilerini Gazeteciliğe Teşvik Etkinliği Düzenlendi

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Belçika’da, meslek seçme aşamasında olan Türk lise öğrencilerini gazeteciliğe teşvik etmek için konferans düzenlendi.

TC Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin daveti üzere İbn-i Sina İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen Konferansa Brüksel Basın Müşaviri Veysel Filiz ile Anadolu Ajansı Avrupa Haberleri Editörü Yusuf Kaya katıldılar.

TC Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vekili Abdülhalim İnam selamlama konuşmasında toplantının amacına değinerek öğrencilerin Medya ve Gazetecilik alanına ilgi duymalarının önemine vurgu yaptı ve bu konferansın hem cesaretlendirme ve teşvik açısından hem de Devletin kurumlarının tanıtımı ve imkanları açısından çok özel bir yeri olduğunu söyledi.

Konuşmacılara teşriflerinden dolayı teşekkür eden İnam, TRT Brüksel Temsilcisi İbrahim Eroğlu’nun TRT Haber Dairesi Başkanlığı görevine getirilmesi nedeniyle aramızda olamadığını ve kendisine yeni görevinde başarılar dilediğini söyledi.

Anadolu Ajansı (AA) Avrupa Haberleri Editörü Yusuf Kaya, yaptığı konuşmada, AA’nın 1920’de Anadolu’nun sesini dünyaya duyurabilmek için Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğunu hatırlatarak, ajansın şimdi de aynı misyonla çalıştığını kaydetti.

Türkiye’nin son yıllarda her alanda gösterdiği atılım çerçevesinde AA’da da bir dönüşüm yaşandığını, artık sadece Türkçe değil, İngilizce ve Arapça dahil toplam 10 dilde yayın yaptığını vurgulayan Kaya, ajansın bu sayede Türkiye’nin sesinin yurt dışında daha güçlü duyulmasını sağlamaya çalıştığını ifade etti. “Atılıma katkı sağlamanız çok önemli”

Kaya, AA’nın amaçlarından birinin dünyanın en büyük 5 haber ajansından biri haline gelmek olduğunun altını çizerek, bunun için de yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Kaya, öğrencilere hitaben “Sizlere bu anlamda büyük bir görev düşüyor. Kendinizi yetiştirip, Türkiye’deki bu atılıma katkı sağlamanız çok önemli. Ne kadar yetişirseniz, yaşadığınız ülkelerde hem Türkiye’ye hem de mensubu olduğunuz Tük toplumlarına katkı sağlarsınız” dedi.

Brüksel Basın Müşaviri Filiz de Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü çalışanları olarak, yurt dışındaki görevleri arasında bulunulan ülkelerdeki Türkiye’yle ilgili haberleri derlediklerini ve raporlar hazırladıklarını belirterek, bunların da elektronik ortamda erişim hakkı olan kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşıldığını anlattı.

Bu sayede Türkiye’nin yurt dışındaki imajı hakkında bir fikir elde edildiği ifade eden Filiz, yanlış değerlendirmeler varsa bunların düzeltilmesine gayret edildiğini de vurguladı.

Filiz, buna ek olarak, kurum olarak medya forumları düzenlediklerini, bulunulan ülkelerdeki gazeteci meslek örgütleriyle toplantılar gerçekleştirdiklerini, medya buluşmaları ile meydada islamofobi, kadın ve çocuk konulu sempozyumları organize ettiklerini söyledi.

Türk diasporası medyasına da kurum olarak ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Filiz, “Bu etkinliğe katılmadaki amacımız da kamu diplomasisi açısından medya gibi önemli bir alana Avrupa’da yaşayan Türk toplumunun katkı sağlamasını teşvik etmek. Sizler, bu alanda ne kadar etkin olursanız hem Türk diasporasına hem de Türkiye’ye katkı sağlarsınız. O yüzden de mesleklerinizi seçerken gazeteciliği mutlaka değerlendirin” diye konuştu.

“Medyasız ve Gazetecisiz Topluluk olmaz”

Konuşmasına diaspora toplumları açısından gazeteciliğin ne denli önemli olduğunu vurgulayarak devam eden Filiz, Medya’da toplumsal duyarlılığın ve kimliğin temsil edilmemesi toplumun sağır, dilsiz ve kör olduğunun kanıtıdır diyerek öğrencilerden bu Millete hizmet anlamında etkin olacakları bir gelecek planlamaları gerektiğini vurguladı.

BYEGM’nin Enformasyon çalışmalarını hakkında bilgi veren Brüksel Basın Müşaviri Veysel Filiz aynı zamanda Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün de Türkiye’nin sesini ve görüşlerini objektif şekilde yansıtma gayretlerinden bahsederek bu alanda Yeni Türkiye’nin saldırı altında olduğunu söyledi.

Yeni Türkiye’nin vicdan ve merhamet eksenli yaklaşımları Dünya’daki Adaletsizliklere ve Eşitsizliklere karşı nitelikli bir itirazdır diyen Filiz, bizler de sizler de bulunduğumuz ülkelerde ve konumlarda bu hassasiyeti yansıtmakla mükellef vatandaşlarız dedi. Ancak bu şekilde Türkiye karşıtlığı, Müslüman karşıtlığı ve islamofobi benzeri nefret suçlarının engelleneceğini söyleyen Basın Müşaviri bunun için iyi eğitilmiş, birden fazla dil konuşabilen ve kimlik karmaşası yaşamayan sorumluluk sahibi bir nesile ihtiyaç olduğunu vurgulayarak sözlerine son verdi.

Konuşmacılara teşekkür eden Okul Müdür Yardımcısı Hakan Ferah, T.C. Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin bu toplantıyı düzenleme girişiminden dolayı teşekkür ederek benzer konferans ve sempozyumların devam edeceğini söyledi.

Reklamlar

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN