İstanbul HAFİF YAĞMUR 26°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
topdesign1meubelen

Meyrem Almacı Sessizliğini Sert Sözlerle Bozdu

Meyrem Almacı Sessizliğini Sert Sözlerle Bozdu
0

BEĞENDİM

Belemtürk Haber Merkezi – Belçika’nın Anvers kentinde Filistin yanlısı gösterilere yönelik polis müdahalesi tartışmaları sürerken, eski Belçika Yeşiller ( Groen) Partisi Genel Başkanı Meyrem Almacı, belediye yönetimini sert sözlerle eleştirdi. Almacı, polise duyduğu saygının tam olduğunu ancak Belediye Başkanı Els van Doesburg’un polisi kullanma yönteminin toplumsal gerilimi artırdığını söyledi.

Eski Belçika Yeşiller Partisi Genel Başkanı, Federal milletvekili ve Anvers Belediye Meclisi Üyesi Meyrem Almacı, son günlerde Filistin destekçilerine yönelik polis müdahaleleri nedeniyle yeniden kamuoyunun gündemine geldi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Anvers polisinin maskeli gözaltı timini “N-VA’nın vurucu gücü” olarak nitelendiren Almaci, daha sonra bu sözlerini geri çekse de, göstericilere yönelik uygulamalara duyduğu tepkinin değişmediğini belirtti.

50 yaşına giren Almacı, artık siyasetin ön planından çok arka planda çalışmayı tercih ettiğini söyledi.

“Partimizin adeta annesi oldum diyebilirim. Buna hâlâ alışmaya çalışıyorum ama kendimi ellili yaşlarımda çok iyi hissediyorum. Artık değerimi biliyorum ve enerjimi yalnızca gerçekten önemli konulara harcıyorum.”

Sağlık sorunları nedeniyle kilo verdi

Son iki yılda önemli ölçüde kilo verdiğini anlatan Almaci, bunun sağlık gerekçesiyle gerçekleştiğini söyledi.

Ailesinde kalıtsal kalp hastalığı bulunduğunu belirten Almaci, babasını bu nedenle kaybettiklerini, kardeşlerinin de kalp ameliyatı geçirdiğini ifade etti.

“Kardiyoloğum bana daha az yememi ve spor yapmamı tavsiye etti. İki yıldır buna dikkat ediyorum ve kendimi çok daha iyi hissediyorum.”

“Öfkem bir anda oluşmadı”

Filistin gösterilerine uzun süredir katıldığını söyleyen Almacı, Gazze’deki gelişmeleri yıllardır yakından takip ettiğini belirtti.

Anvers Belediye Yönetimi’nin İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını hiçbir zaman açık şekilde eleştirmediğini savunan Almacı, uluslararası kuruluşların “soykırım” ifadesini kullanmasına rağmen belediyenin sessiz kaldığını söyledi.

Kentin İsrail ile ticari ilişkilerinin gözden geçirilmesini, limandan yapılan silah sevkiyatlarının incelenmesini ve belediye binasında İsrail bayrağının asılmasına ilişkin uygulamanın değiştirilmesini defalarca önerdiğini ancak hiçbir önerisinin dikkate alınmadığını dile getirdi.

Filistin destekçilerinin başlangıçta belediye meclisi toplantılarını izlediğini ve Büyük Meydan’da (Grote Markt) gösteriler düzenlediğini anlatan Almacı, zamanla göstericilerin şehir merkezinden uzaklaştırıldığını söyledi.

Gösterilerin daha sonra Steenplein’e, hatta su bariyerlerinin arkasına yönlendirildiğini belirten Almacı, bunun hukuki dayanağı olmayan yıldırma politikası olduğunu savundu.

“Büyük Meydan ticari etkinliklere açıkken barışçıl gösterilere kapatılıyor. Bunun hiçbir mantıklı açıklaması yok.”

“Belediye Başkanı diyalog kurmuyor”

Gösterilerin her pazartesi devam etmesinin nedeninin belediyenin uzlaşmaz tavrı olduğunu belirten Almacı, Belediye Başkanı Els van Doesburg’un protestocularla görüşmeyi reddettiğini söyledi.

“Bunun yerine sürekli polisi devreye sokuyor.”

Filistin Koalisyonu içerisinde eski siyasetçiler ve sivil toplum temsilcilerinin bulunduğunu belirten Almacı, belediyenin bu kişilerle diyalog kurması gerektiğini ifade etti.

“Polise saygım sonsuz”

“Polise büyük saygı duyuyorum. Kentte ve mahallelerde çok zor şartlar altında görev yapıyorlar. Gerçek olaylarda nasıl çalıştıklarını biliyorum. Ancak belediye başkanının polisi bu şekilde kullanması doğru değil ve toplumsal gerilimi artırıyor.”

“İsrail bayrağının belediye binasında dalgalanması uygun değil”

Anvers’teki geniş Yahudi toplumuna rağmen İsrail hükümeti ile Yahudi toplumunun birbirinden ayrılması gerektiğini savunan Almacı, antisemitizme karşı mücadeleyi desteklediğini ancak bunun İsrail hükümetinin politikalarından bağımsız değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“Kentimiz tarihin doğru tarafında yer almalı. Soykırım uyguladığı iddia edilen bir yönetimle ticari ilişkiler sürdürmemeliyiz. Belediye binasında bugün hâlâ İsrail bayrağının asılı olması bana göre uygun değil.”

Groen yeniden yapılanıyor

Partisinin son dönemde yaşadığı seçim kayıpları ve liderlik değişikliklerine rağmen umutlu olduğunu belirten Almacı, Partisinin sonbaharda “Umut Üzerine” başlıklı bir kongre düzenleyeceğini açıkladı.

“Dünya büyük krizlerle karşı karşıya ama biz insanlara yeniden umut sunmak istiyoruz.”

“İklim hâlâ önceliğimiz”

Yeşiller partisinin çevre ve iklim politikalarını sürdüreceğini belirten Almacı, son sıcak hava dalgalarının iklim krizini yeniden gündeme taşıdığını söyledi.

Anvers’in daha fazla yeşil alan, daha çok ağaç, güçlü toplu ulaşım ve kapsamlı bir sıcak hava eylem planına ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

“Siyaseti bırakmayı düşündüğüm zamanlar oldu”

Zaman zaman siyasetten çekilmeyi düşündüğünü kabul eden Almacı, ancak toplumsal adaletsizliklerin kendisini yeniden mücadeleye yönelttiğini söyledi.

Bankacılık krizinden fosil yakıt sübvansiyonlarına, savunma harcamalarından kadınların emeklilik haklarına kadar birçok konuda hükümeti eleştiren Almacı, özellikle düşük gelirli kesimlerin yük üstlenirken büyük şirketlerin yeterince sorumluluk almadığını savundu.

Tatil rotası Türkiye

Yaz tatilini ailesiyle birlikte Türkiye’de geçireceğini açıklayan Almacı, dört yıl aradan sonra akrabalarını ziyaret edeceğini söyledi.

Bir haftalık aile ziyaretinin ardından Likya Yolu’nun bir bölümünde yürüyüş yapmayı planladığını belirten Almacı, “New York Times burayı dünyanın en güzel yürüyüş rotası olarak tanımlıyor. Çok merak ediyorum. Üstelik sağlığıma da iyi gelecek.” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Belçika’da, Milli Savaş Gemisi Burgazada yoğun ilgi gördü

eau.de.montagne2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.