Belemtürk Haber Merkezi – Belçika’nın Gent ve Liège üniversitelerinden araştırmacılar, ülkenin yangınlara karşı hazırlık seviyesini yetersiz bulduklarını belirtti. Artan iklim krizi riskine vurgu yaparak yetkililer bu konuda uyarıldı.
Uzmanlar, Belçika’nın kısa vadede İspanya veya Fransa kadar büyük bir risk altında olmadığını kabul etmekle birlikte, bunun rehavete kapılmak için yeterli olmadığının altını çiziyor.

Fakat mevcut politika ve afet yönetimi, bu değişimlere uyum sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmiş değil. Kuzeybatı Avrupa’da doğal afet planlaması hala ağırlıklı olarak fırtına ve sel senaryolarına odaklanıyor.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin durumu daha da karmaşık hale getirdiğini belirtiyor. Artan sıcaklıklarla birlikte, her yıl orman yangını riski taşıyan günlerin sayısında artış kaydediliyor. Güvenlik kurumlarının ve yardım ekiplerinin bu tür senaryolara yeterince hazırlanmadığı belirtiliyor.
Halkın daha fazla bilgilendirilmesi isteniyor

Çünkü uzmanlar, birçok orman yangınının insan kaynaklı çıktığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, doğal yangınlarla ilgili verilerin toplanmasını sağlayacak ortak bir sistem kurulması öneriler arasında yer alıyor. Belçika’da, bazı diğer ülkelerde olduğu gibi, şu an için böyle bir sistem bulunmuyor.
Araştırmacılar, yangınları ve etkilerini bilimsel olarak izleyebilmek adına bu tür bir veri altyapısının gerekliliğine dikkat çekiyor. Böyle bir sistem olmadan, riskin boyutunu değerlendirmek ve etkili önlemler geliştirmek oldukça zor hale geliyor.
Belçika’da kene mevsimi : Doğada çalışırken veya vakit geçirirken dikkatli olun uyarısı
1
Belçika’nın Anvers şehrinde 5 kuyumcu gözaltına alındı
9386 kez okundu
2
Belçika Anvers Mahkemesi, Emirdağlı Cafer Çardak’ın katiline müebbet hapis cezası verdi
7981 kez okundu
3
Belçika’nın Gent şehrinde yaşayan Ömer Karabulut’un İstanbul’da kimsesizler mezarlığına defnedildiği ortaya çıktı
7816 kez okundu
4
Belçika’da kayıp alkol ölçüm cihazını bulmak için polis halktan yardım istedi.
3747 kez okundu
5
Belçika’da sokakta baygın halde bulunan yirmili yaşlarındaki genç hastanede hayatını kaybetti
3448 kez okundu