Belemtürk Haber Merkezi – KU Leuven ve UZ Leuven’deki araştırmacılar, meniden DNA tespitinde hem daha yüksek bir doğruluk sağlayan hem de olaydan uzun bir süre sonra bile sonuç alınmasına imkan tanıyan yeni bir yöntem geliştirdi.

Belçika’da tecavüz suçlularının DNA’sını tespit etmede kullanılan yeni yöntemler, mahkumiyet ihtimalini artırıyor. Gent Sulh Ceza Hakimi Yardımcısı Myriam Claeys, UZ Leuven ve KU Leuven tarafından geliştirilen bu yeni DNA testini “büyük bir ilerleme” olarak değerlendiriyor. Geliştirilen bu teknik, cinsel şiddet faillerinin DNA’sını meni aracılığıyla daha hassas bir şekilde tespit etmenin yanı sıra, olayın üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra bile bulgulara ulaşılmasına olanak tanıyor.
Leuven’deki adli tıp laboratuvarı bu yeniliği son altı aydır aktif bir şekilde kullanıyor. Gelecek yıl içerisinde Belçika’daki diğer adli tıp laboratuvarlarının da bu teknolojiyi uygulayacağı öngörülüyor. Ülkede toplam beş adet adli tıp merkezi bulunuyor.

UZ Leuven’de adli genetik uzmanı olarak görev yapan ve yöntemin geliştirilmesinde katkı sağlayan Bram Bekaert, yeni testin cinsel istismar mağdurları için önemli bir fark yaratma potansiyeline sahip olduğu için patentlenmediğini ifade ediyor. Bu yaklaşım, dünya genelindeki adli tıp laboratuvarlarının testi herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanabilmesini sağlıyor. Geçtiğimiz ay, bu yenilikçi teknik olan “SpermFACS” hakkında detaylı bilgiler içeren bir makale Analytical Chemistry dergisinde yayımlandı.
Almanya’da Hells Angels motosiklet çetesi üyelerinin evlerine özel ekipler baskın düzenledi
1
Belçika’nın Gent şehrinde yaşayan Ömer Karabulut’un İstanbul’da kimsesizler mezarlığına defnedildiği ortaya çıktı
6652 kez okundu
2
Belçika’da kayıp alkol ölçüm cihazını bulmak için polis halktan yardım istedi.
3697 kez okundu
3
Belçika’da sokakta baygın halde bulunan yirmili yaşlarındaki genç hastanede hayatını kaybetti
3394 kez okundu
4
Belçika’da arama sırasında üzerindeki uyuşturucuyu yutan mahkum hayatını kaybetti
3259 kez okundu
5
Belçika’da Türk çiftin 26 bin euroya aldıkları araba çalıntı çıktı
3183 kez okundu