BELEMTÜRK HABER MERKEZİ – Kiracıların en çok merak ettiği konulardan biri, ev sahibinin önceden haber vermeden kiralanan konuta girip giremeyeceği. Belçika’da kiracının özel hayatına ve konutunu huzur içinde kullanma hakkına sahiptir.
Ev sahibi konutun sahibi olsa ve elinde yedek anahtar bulunsa bile, bu durum ona kiracının evine istediği zaman girme hakkı vermiyor. Kiracının izni veya önceden yapılmış bir anlaşma olmadan konuta girmek, koşullara bağlı olarak konut dokunulmazlığının ihlali kapsamında değerlendirilir.
Ev sahibinin önceden haber vermeden eve girebilmesinin temel istisnası acil durumlar.
Yangın veya ciddi bir su sızıntısı gibi durumlarda ev sahibi, daha büyük bir zararı ya da tehlikeyi önlemek amacıyla konuta girebilir.
Ev sahibi ne zaman eve gelebilir?
Ev sahibinin kiralanan konutu kontrol etme veya gerekli işlemleri gerçekleştirme hakkı bulunuyor. Ancak normal şartlarda ziyaretin önceden haber verilerek ve kiracıyla anlaşma sağlanarak gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Buna örnek olarak şu durumlar gösteriliyor:
Konutun uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek
Zorunlu bakım ve tamirat işleri
Evin satışı veya yeniden kiralanması
Kiracı ne yapabilir?
Ev sahibinin izinsiz şekilde konuta girmesi durumunda kiracının bazı seçenekleri bulunuyor.
Kiracı, mahremiyetini korumak amacıyla şartlara uygun şekilde kilit göbeğini değiştirebilir. Eski kilidin saklanması ve kira sözleşmesi sona erdiğinde gerektiğinde yeniden takılması öneriliyor.
Sorunun devam etmesi halinde kiracılar, Huurdersbond gibi kiracı danışma kuruluşlarından hukuki bilgi alabilir. Gerekli durumlarda konutla ilgili uyuşmazlıklar için Vrederechter (Sulh Hakimi) yoluna başvurulabilir.
Ev sahibinin izinsiz girişleri tekrarlaması halinde ise olayın niteliğine göre polise başvuru yapılması da mümkün.
Kiracıların, özellikle ev sahibinin habersiz ziyaretleri veya izinsiz girişleri konusunda yaşadıkları olayları belgelemeleri ve yazışmaları saklamaları da haklarını korumaları açısından önem taşıyor.
Nepal’deki sel felaketinde 3 Belçikalıdan haber alınamıyor
1
Belçika’nın Anvers şehrinde 5 kuyumcu gözaltına alındı
9445 kez okundu
2
Belçika Anvers Mahkemesi, Emirdağlı Cafer Çardak’ın katiline müebbet hapis cezası verdi
8127 kez okundu
3
Belçika’nın Gent şehrinde yaşayan Ömer Karabulut’un İstanbul’da kimsesizler mezarlığına defnedildiği ortaya çıktı
7936 kez okundu
4
Belçika’da kayıp alkol ölçüm cihazını bulmak için polis halktan yardım istedi.
3772 kez okundu
5
Belçika’da sokakta baygın halde bulunan yirmili yaşlarındaki genç hastanede hayatını kaybetti
3472 kez okundu