Av. Aslıcan Özgür İleli’nin kaleminden’ Gurbetçilerin emeklilik ve yurtdışı borçlanmaları ile ilgili son değişiklikler’

8 Ağustos 2020
5 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
4829 defa okundu. defa okundu.
Av. Aslıcan Özgür İleli’nin kaleminden’ Gurbetçilerin emeklilik  ve yurtdışı borçlanmaları ile ilgili son değişiklikler’

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Yurtdışında yaşayan her Türk vatandaşının hayali emekliliktir. İnsanın belirli bir hayat standardı ve konforu içinde en temel haklarımızdandır. Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olunup bu hayallere ulaşılabilmektedir.

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen belli süreleri SGK’ya borçlanarak emekliliklerine saydırmaları şeklindeki uygulama yurtdışı borçlanması olarak nitelenmektedir. Vatandaşlar çalışarak zorunlu veya istekleri üzerine sigortaya prim ödeyerek belirli şartları tamamladıklarında yaşlandıklarında veya malül olduklarında emekli maaşına hak kazanabilmektedirler. Fakat devlet bazı dönemlerde vatandaşımızın zorunluluk nedeniyle çalışamadığı süreleri bu prim günlerine eklenmek üzere borçlanma ve bedelini yatırma imkanı sunmaktadır.

Hem Türkiye’de Hem Yurt dışında Emeklilik mümkün mü?

Evet mümkün. Hem Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız hem yaşadığı ülkenin sosyal güvencesinden yararlanırken aynı zamanda ülkemizde de ikinci Bir emeklilik hak etmektedir.
1 Ağustos 2019’dan Sonra Gelen Yeni Kanun Değişikliği Yurtdışı

Borçlanmasını Zorlaştırdı mı?

Emeklilik hakkı sağlayan 3201 sayılı kanunda 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren radikal değişiklikler yapıldı. 1 Ağustos 2019’dan itibaren yurtdışı borçlanması eski cazibesini yitirdi.

Yeni Kanun Değişiklikleri Nelerdir?

Prim ödeme miktarı arttı. Prim oranı %35’den %45’e çıkarıldı.
1 Ağustos 2019’dan önce sigortalılık statünüz neyse ondan emekli oluyordunuz. Bu tarihten sonra statü değişikliği getirildi.

Statü Değişikliğinden Kasıt Nedir?

1 Ağustos 2019 tarihinden sonra yapılan borçlanmaların hepsi sigortalılık statünüz ne olursa olsun 4b dediğimiz Türkiye’deki karşılığı olan bağkur sistemine dönmüş oldu. Bu sebeple hem emeklilik yaşı uzadı. Hem de ödenmesi gereken kredi gün sayısı artarken ödenecek miktarlarda yükseldiği için rakamlarda çok büyük artış oldu.

Vatandaş Ne Kadar Bir Para Ödeyecek?

Eskiden 3600 günden emekli olan vatandaşımız daha uygun rakamlara emekli olabiliyorken şuanda 3600 günden emekli olma şansı kalmadı. En az 5400 günden emekli olunmakla birlikte ödenmesi gereken rakamda neredeyse 2 katı arttı.

1 Ağustos 2019’dan Önce Başvuru Yapanlara Ne Oldu ?

1 ağustos 2019 tarihinden önce başvuru yapanlar için prim oranı ve borçlanılan sürelerin değerlendirileceği sigortalılık statüsü açısından hakları korundu. Borçlanma prim oranları %32 oranı üzerinden hesaplanıyor. Borçlanma önce Türkiye’de son sigortalılıkları 4a kapsamında ise borçlandıkları süreler 4/a kapsamında geçen sigortalılık süresi sayılıyor.

Son olarak şunu söylememiz gerekir ki Yurtdışı Emekliliği Kalkmadı Statüsü değişti. Yurtdışı borçlanmasından yararlanmak isteyen bütün vatandaşların bizzat kendileri bu başvuruyu yürütebileceği gibi hak kaybı yaşamaması açısından ise vekil tayin ettikleri avukatları aracılığıyla da bu süreci yürütebilmektedirler.

ADALETLİ VE SAĞLIKLI GÜNLER

Reklamlar

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR 5 Yorum Yapıldı.
  • 4a liydin 4b den mi emekli olacam sagolun avugat hanim
    9 Ağustos 2020 09:57
  • Tesekur ediyoz.Gurbetcilerin hassas noktalarina deginiyorsunuz sagolun
    8 Ağustos 2020 11:53
  • Belemtürke bu güzel yazıyı yayınladığı için ve Aslıcan hanıma gurbetçi olarak beni bilgilendirdiği için gerçekten çok teşekkür ederim
    8 Ağustos 2020 11:27
  • Avukat hanım bir gurbetçi olarak bizim dile getiremediklerimiz söylediğiniz için çok teşekkür ederim
    8 Ağustos 2020 11:17
  • Bir gurbetçi olarak gerçekten sorunlarımızı ciddi şekilde ele almışsınız bilgilendirici bir yazı olmuş çok teşekkür ederim
    8 Ağustos 2020 11:15

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN