Yurt dışında yaşayan Türk gençlerin kamp sevinci

29 Mart 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2310 defa okundu. defa okundu.
Yurt dışında yaşayan Türk gençlerin kamp sevinci

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Gençlik ve Spor ile Dışişleri bakanlıkları ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yurt dışında yaşayan Türk gençlere yönelik “Kimlik ve Kültür” temalı “Yurtdışı Türkler Gençlik Kampı” Antalya’da düzenlendi.
Çeşitli ülkelerde yaşayan Türk gençlerinin kaynaşmalarını sağlamak, dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla Alaaddin Keykubat Gençlik Kampı’nda düzenlenen etkinliğin ilk dönemine, Almanya, Avusturya, Belçika, Lübnan, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Kanada, Lüksemburg ve ABD’de yaşayan 18-25 yaşındaki erkekler katıldı.

Toplam 360 gencin iştirak ettiği kampın kızlar etabı da yapılacağı belirtilirken, gençler hem öğrenemedikleri kültürlerini tanıyor hem de birbirleriyle kaynaşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Dağcılık, bisiklet, futbol, okçuluk gibi spor aktiviteleri ve halk oyunları ile günü dolu dolu geçiren gençlerin kampı, 24 Mart-8 Nisan tarihlerini kapsıyor.

– “Gençleri en iyi şekilde ağırlıyoruz”

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, YTB’nin yurt dışında yaşayan gençlerin milli, manevi, kültürel değerleri ile tarihi köklerini yerinde tanımalarına imkan verdiğini söyledi.

YTB’nin dış politika, kültür, çevre, dil ve sportif etkinlikler alanlarında gençlere destek programları sağladığını belirten Hacıcaferoğlu, bu çalışmalarla gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlandığını belirtti.

Burhanettin Hacıcaferoğlu, bu kapsamda YTB’nin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı iş birliğinde yurt dışında yaşayan 18-25 yaşlarındaki gençler için Antalya’da gençlik kampı düzenlediğine işaret ederek, gençleri en iyi şekilde ağırlamak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

– “Türk kültürünü yaşama fırsatı bulduk”

Kampa Avusturya’dan katılan Viyana Teknik Üniversitesi İşletme Enformatiği bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Tunahan Oruçoğlu ise 30 yıl önce anne ve babasının Innsburck şehrine taşındığını belirterek, kendisinin de bu şehirde doğduğunu söyledi.

Geçen sene üniversite okumak için Viyana’ya taşındığını dile getiren Oruçoğlu, şöyle konuştu:

“Ailemin yanında, evimizde biz Türk kültürünü yaşıyoruz. Türk dilini konuşuyoruz, Türk yemeklerini yiyoruz. Dışarı çıktığımız zaman bambaşka bir hayata çıkmış gibi, bambaşka bir dünyaymış gibi hissediyoruz çoğunlukla. Farklı kültür, farklı bir dil, farklı bir yemek kültürü gibi. Evden dışarı çıkmak ya da dışarıdan eve girmek, bu değişim zaman zaman zorlayabiliyor.”

Tunahan Oruçoğlu, ailesinden Türk kültürünü ve Türkiye’deki yaşam tarzını dinlediği, duyduğu ve öğrendiğini, ancak bunu şu ana kadar yaşayamadığını vurgulayarak, “Kamp vesilesiyle Türk kültürünü bilfiil yaşama fırsatı bulduk.” diye konuştu.

Kampın dolu dolu geçtiğini, birçok sportif aktivite yaptıklarını anlatan Oruçoğlu, Türk oyunu “matrak”ı da ilk kez burada öğrendiğini kaydetti.

– “Kamp çok güzel geçti”

Ailesiyle 2005 yılında ABD’ye yerleşen Binghamton Üniversitesi Politika bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Ömer Faruk Atasever de bu ülkedeki ilk yıllarında ailece dil bilmemeleri ve farklı bir kültür olması nedeniyle çok zorlandıklarını belirtti.

Zaman geçtikçe ABD’ye alıştıklarını ve arkadaş çevresinin genişlediğini dile getiren Atasever, “Kampı ilk duyduğumda içimden ‘En sonunda’ dedim. Çünkü ABD’de Türklerin bir araya gelmesi pek olmuyor. Dünyanın her yerinden üniversiteli farklı arkadaşların geleceğini öğrenince mutlu oldum. Kampta şu ana kadar çok güzel geçti. Çok güzel aktiviteler yaptık.” dedi.

– “Kampta Türk kültürünü daha iyi öğreniyoruz”

Almanya’da doğan ve FH Aachen Üniversitesi öğrencisi olan 21 yaşındaki Akın Şimşek ise evlerinde Türk kültürünü yaşarken dışarıda ise Almanca konuştuğunu belirterek, ilk başlarda farklı bir kültürde yaşamanın kendisi için çok zor olduğunu anlattı.

Kampa Türkiye’yi daha iyi öğrenmek için katıldığını anlatan Şimşek, halk oyunlarının yanı sıra çeşitli oyunlar öğrendiğini dile getirdi.

“Kampta Türk kültürünü daha iyi öğreniyoruz.” diyen Akın Şimşek, çeşitli seminerlere de katıldığını kaydetti.

Kanada’dan 38 saatlik aktarmalı uçak yolculuğu ile kampa katılan Kwantlen Space Polytechnics Üniversitesi öğrecisi Osman Tütüncü ise özellikle Türk tarihi ve dilini öğrenmek için kampa katıldığını ifade etti.

“Mükemmel bir ülkeyi görmek, gezmek için geldim.” diye konuşan Tütüncü, kamptan da çok memnun kaldığını, diğer Türk arkadaşlarıyla kaynaştığını kaydetti.

SİNAN ÖZMÜŞ

Reklamlar

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN