Yazar Zekiye Doğan’ın Penceresinden ” Yüreğim Ülkemden Umutlu “

24 Nisan 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2604 defa okundu. defa okundu.
Yazar Zekiye Doğan’ın Penceresinden ” Yüreğim  Ülkemden Umutlu “

Sevgili okurlarım merhaba, kitap fuarı sonrası Burdur ilimizi ve çevresini gezip görme fırsatım oldu. Yazarlarla ilgilenen Levent bey sürpriz dediği Sagalassos Antik Kentine götürdü. Burdur’dan yola çıktık devamında İnsuyu, Çineköyü, Taşkapıköyü, Yeşilbaşköyü, Ağlasun ilçesinden 7 Km sonra Sagalassos’ vardık. Yol boyunca doğanın, doğallığın, bakir çevrenin muhteşem güzelliğine hayran kaldım. Kış mevsimi olmasına rağmen gişedeki görevli kazı alanlarını koruyan görevli gözden kaçmıyordu!..

Sagalassos Antik Kenti Burdur’a 33 Km uzaklıkta olup Ağlasun ilçesinin 7 Km kuzeydoğusunda ve Antalya’ya 100 Km uzaklıktadır. Dağ eteklerine denizden 1450-1600 metre yükseklik arasına kurulmuştur. Kuzeyinde Anadolu, Güneyinde Akdeniz platosu yer almaktadır. Tarihi MÖ 12 bin yıllara kadar uzanmakta. Uzun yıllar tarihin karanlıklarında kalmış olan Antik Kent Büyük İskender’in bölgeyi kendi topraklarına katmasıyla birlikte tarihteki yerini MÖ 334 yıllarında alıyor!..

Sagalassos Pisidia’nın savaşçı ve cesur halkının yaşadığı yer olarak biliniyor. Kanlı bir savaş sonucunda İskender tarafından ele geçirilmiştir. Büyük İskender sonrası şansı açılan Sagalassos Pisidia döneminin en önemli ikinci kenti olarak MÖ 25 yılında Roma egemenliğine giriyor. MS 3. yüzyılın başına kadar en parlak dönemini geçirmiş olan Antik Kent MS 518 yılında ağır bir deprem geçirmiştir. Depremden sonra yapılar tekrar yenilense de MS 7. yüzyılda ağır bir deprem daha geçirmiştir. İkinci bir deprem kenti yok etmiş aynı zamanda su kaynakları kapanmıştır. Bunun üzerine kent birde Arap akınıyla karşılaşıyor. Susuzluk ve ardından gelen bulaşıcı hastalıklarla kent terk edilir. Yamaca kurulan Akdağ’dan inen kütlelerle kentin üstü tamamen örtülüyor ve doğa tarafından korumaya alınıyor!..

1706 yılında Fransız gezgini Pau Lucas tarafından bu kayıp şehir uyanır ve 1884-1886 yılları arasında Poloyalı Kont K. Lanckoronski yönetiminde ilk kapsamlı çalışma yapılır. Epigrafik, mimari çalışmalar yapılır kayıp şehrin haritası çıkarılır. Türkiye’nin batı kıyısında başlayan kazılar nedeni ile ilgi buraya kayar ve 1980 yıllarına kadar tekrar sessizliğe gömülür…
Belçika K. De Leuw Üniversitesi desteğiyle 1990 yılında bu kazılar tekrar başlamış ve 26 yıldır kazılar hala devam etmektedir. Kazılardan çıkarılan eserler Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünde sergilenmektedir!..

Bir başka rivayete göre Sagalassos Antik Kent Belçikalıların atalarının ve dedelerinin yaşamış olduğu kenttir. Hatta civar köylerde yaşayan halkın söylediği kadarıyla rivayetin gerçek olup olmadığını tespit etmek için o bölgede yaşayan vatandaşların saç telleri alınmış. Belçika Belemtürk’te Türkçe ve flemençe makale yazıyorum. Bu rivayeti gazetede yazmayıp kendime saklarsam Belçikalılara haksızlık etmiş olurdum!..

Burdur fazla büyük olmayan bir ilimiz lakin gördüklerim karşısında ne kadarda büyük olduğunu gezip görerek yöre halkıyla konuşarak sıcak çorbalarını sofralarında yudumlayarak öğrenmiş oldum. Vatanımın kaynakları yer altında yer üstünde görülmeye değer. Bu değerlerimizi dengede tutmak gelecek nesillere öz değerlerimizi anlatmak aktarmak vatandaş olarak hepimizin asli görevi olmalı. Bir nebzede olsa katkıda bulunduysam bana ne mutlu yüreğimse ülkemden umutlu!..

Sevgi ve saygılarımla
Zekiye Doğan

Reklamlar

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN