Belemtürk’ün Eğitimci Yazarı Murat Kolcu’nun Yeni Yazı Dizisi ” Yeniden Doğuş “

4 Aralık 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2270 defa okundu. defa okundu.
Belemtürk’ün Eğitimci Yazarı Murat Kolcu’nun Yeni Yazı Dizisi ” Yeniden Doğuş “

YENİDEN DOĞUŞ

Sene 1492. Çoğumuz bu yılın ne ifade ettiğini bilmez. Benim için sonun başlangıcı. Endülüs’ten bahsetmek istiyorum. Din, dil, ırk farkı gözetilmeden, 15.yüzyıl sonlarına kadar Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerin uzun yıllar barış içinde yaşadığı, bilimin (fizik, kimya, matematik,tıp, astronomi, endüstriyel ve kimyasal teknolojiler…), dil ve edebiyatın parladığı, İspanya’da tam 781 sene hüküm sürmüş, medeniyetin beşiği bir devlet.

Bu ülke yıkıldığında bizlerin can damarlarından biri kesilmiş oldu. Kaynaklarda Endülüs kütüphanelerinde bulunan kitap sayısı 500 bin olarak geçer. Bu, bütün Avrupa kütüphanelerinde bulunan kitaplardan kat kat fazladır. Fiziğin, matematiğin, tıbbın, astrolojinin, bağımsız ve eleştirel düşüncenin temelleri burada atılmıştır. Bazılarının dediği gibi (isim vermeyeceğim) biz yaptık, biz bulduk, biz keşfettik.. değildir! Müslümanlar Endülüsü terk ettiklerinde geride yüklü miktarda, çok değerli kitaplar bıraktılar. Yakılanlar hariç geride kalanlar Avrupa’nın büyük şehirlerine aktarıldı (Vatikan da bunların içerisinde). Ellerinde kalanlar manastırlarda kendi dillerine çevirildi. Bilgiler aktarıldı ve ortaya Avrupa’nın yeniden doğuşu yani ‘rönesans’ çıktı. (Yine bazıları bunu Greko-Romen uygarlığına bağlamaktadır. Belli konular hariç tartışmaya açıktır!) Aslında buna rönesans değil ‘Endülüsans’ demek daha doğru olur. Eğer bu kitapların bir çoğu İspanyollar tarafından imha edilmeseydi Dünya’nın bilim ve teknolojideki durumu elli hatta yüz sene daha ileride olacaktı.

Avrupalılar, bu müslüman bilim insanlarının buluşlarıyla şimdiki bilim ve teknolojilerinin temellerini attılar. İbn Rüşd gibi filozoflar, Zehrâvi gibi farmakologlar, İbn Arâbi gibi sufiler, İbn Hatip gibi şairler, İbn Hazm gibi hukukçular Avrupa’yı aydınlattılar. Zehrâvi ilk fıtık ameliyatını yaptı. Mekanik mühendisliği konusunda tek eser El -Murâdi’ye aittir. Endülüs’ün Öklid’i Mesleme-el Mecriti’dir (Yani matematikçisi). Evrensel usturlabın (astronomi ölçümlerinde kullanılan alet) mucidi El-Zerkâli’dir ve Kepler’in öncüsü olmuştur. Batlamyus’un yanlışlarını Câbir Eflâh düzelterek Kopernik’in yolunu açmıştır. Kristof Kolomb’a yol gösteren İdrisi’dir. Avrupa, İbn Rüşd olmasa, Aristo’yu tanımayacaktı. İbn Tufeyl, eseri Esrarü’l Hikmeti’l Meşrikiye’yi yazmasaydı Daniel de Foe ‘Robinson Crusoe’yu yazamayacaktı. Meşhur Don Kişot kitabının yazarı Cervantes değil Endülüs’lü Arap bir yazardır. Modern tıbbın öncülüğünü El- Gâfiki yapmıştır. Daha niceleri var ve sadece Endülüste değil Şam, Bağdat, Buhara gibi ilim merkezlerinde çok değerli alimler vardı.
Peki neden bu insanlarımızdan, buluşlarından ve de dünyaya katkılarından bizlere bahsetmezler? Hangimiz biliyoruz bunları? Neyse…

Çok kısa özet geçtim. Peki bunları neden anlattım? Maksadım geçmişle yaşamak değil elbet. Geleceği görmek çok önemli. Ama bir insan geçmişini bilmeden geleceğe nasıl adım atabilir ki?

Yitik malımız olan ilmi tekrar elimize almanın, silkinip kendimize gelmenin zamanı gelmedimi sizce? İlk emir olan ‘oku’ yu ne zaman kendimize şiar edineceğiz?

Selamlar

Reklamlar

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN