Anvers Başkonsolosu Metin Ergin, Dünya da Mülteci Sorunu ve Türkiye’nin Rolü Konulu Sempozyuma Katıldı

18 Ekim 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2467 defa okundu. defa okundu.
Anvers Başkonsolosu Metin Ergin, Dünya da Mülteci Sorunu ve Türkiye’nin Rolü Konulu Sempozyuma Katıldı

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Belçika’nın Anvers şehrinde 2015 yılında kurulan TOY ( Örgütlenmiş Türk Derneği )’nin daveti üzerine, Anvers Üniversite’sinde Dünya da Mülteci Sorunu ve Türkiye’nin Rolü Konulu Sempozyuma katılan Anvers Başkonsolosu Metin Ergin, burada konuyla ilgili bir konuşma yaparak, üniversiteli Belçika ve Türk öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Dün akşam saat 19:00’da Anvers Üniversitesinde düzenlenen sempozyum da bir hoş geldiniz konuşması yapan TOY derneği’nin başkanı ve aynı zamanda Anvers Üniversitesi son sınıf hukuk öğrencisi Tayfun Anıl, derneklerini tanıttı ve TOY derneğinin amaçlarını sıraladı.

Tayfun Anıl, amaçlarının Türk öğrencilerin aktif öğrenci hayatına katılımını desteklemek. Ekonomi, siyasi, sosyoloji ve akademik söyleşiler düzenlemek. Üniversiteye yeni başlayan öğrencileri sınav hazırlığı faaliyetleri ile desteklemek olduğunu söyleyerek, TOY derneğinin 100 kayıtlı üyesi olduğu bilgisini paylaştı ve Dünya da Mülteci Sorunu ve Türkiye’nin Rolü Nedir? sorusuna cevap bulmak için Başkonsolos Metin Ergin’e söz verdi.

Sözlerine, öğrencileri selamlama konuşması yaparak başlayan Başkonsolos Metin Ergin, ” Anvers şehri bizim için herzaman önemli olmuştur ve bizler diplomatik olarak buradayız. Bugün burası bir ders havasında değil, bir sohbet havasında olacak. “Dünya da Mülteci Sorunu ve Türkiye’nin Rolü” ile ilgili bu sunumu yaparken avantajlıyım. 2017 Dünya İnsani Yardım raporuna göre, Türkiye’nin insani yardım alanında 8 milyar dolarla lider ülke olması benim için önemli ve çok gurur verici.

5 Milyon Suriyeli iç savaş nedeniyle yutlarından edilmiş durumda. Bu insanlar Türkiye’de mülteci durumuna düştüler. Türkiye hem hükümetler düzeyinde hemde sivil toplumlar düzeyinde insani yardım kapasitesini her geçen gün artırıyor.
Türkiye sınır kontrollerine rağmen 2015 yılında 850 bin mülteci, Ege denizini geçip Batı Avrupa’ya ulaşmaya çalıştı.”

SORU : Türkiye’de bir çok Suriyeli var. Suriyeliler Türkiye’ye sosyal ve maddi olarak yük oluyorlar. Suriyeliler Türkiye’de kalacaklarmı?

METİN ERGİN : Bu sadece bugünün sorunu değil. 1990 yılları sonunda Saddam resjiminden kaçan Iraklılar da yüksek sayıda Türkiye’ye giriş yaptılar.
Ülkemizde çok sayıda Suriyeli çocuk var. Bu nedenle ilk önceliğimiz eğitim. Suriyedeki savaş sona erince, bu insanların ülkelerine dönmeleri beklenebilir. Türkiye’deki Suriyeli mülteciler güvenliklerinden emin olunca mutlaka dönecektir. Ama nekadarı dönecektir? Bunu şimdiden bilmek çok zor.

SORU : Türkiye ile AB arasındaki mültecilerle ilgili anlaşma çok eleştiriliyor. Bu konuda ne söylersiniz?

METİN ERGİN : Türkiye’de çok sayıda mülteci var. Türkiye bu mültecilerle tek başına uğraşıyor. Hiç bir Avrupa ülkesi, bu kadar ciddi sayılarda ülkesine mülteci kabul etmedi. Bir ülkede bir kriz olduğunda, en çok komşu ülkeler zarar görüyor. Bu anlaşma eğer uygulanabilirse kazan kazan durumu ortaya çıkar. Türkiye’deki mültecilere yardım eden bu anlaşma, mültecilerin Belçika’ya gelip yardım istemesini engeller. Bu anlaşmalar sonrası Akdeniz den geçen mültecilerin sayısı da 2015 yılına göre önemli derecede düşüş göstermiştir.

Başkonsolos Ergin, bu soruyu soran öğrenciye, Belçika’ya böyle bir mülteci akını olsa sen gelirinin ne kadarını insani yardım için verebilirsin? sorusunu yöneltti.

Öğrenciden aldığı cevap ise, “Ben bir öğrenciyim, kendi gelirime göre ayda 15 euro verebilirim” cevabı oldu.

SORU : Afganistan’dan Türkiye’ye yasa dışı olarak gelen ve reşit olmayan çocuklar nasıl geri gönderiliyor?

METİN ERGİN : Türkiye’de bu çocukların durumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor. Afganistan’ın özelinde bir vatandaşlık sorunu var. Afganistanda Afgan mültecilerin hangi vatandaşlığa sahip olduğunu belirlemek oldukça zor.
Türkiye’nin 6 ilinde mülteci sayısı yerlilerin sayısını geçmiş durumda. Yük paylaşımı adil ve oransal olmalı. Türklerin ve Türk milletinin herzaman bir töreransı vardır. Çünkü onları çok iyi anlıyor. Türkler Osmanlı imparatorluğu yıkıldıktan sonra Anadolu’ya geldiler.
Suriyelilerin büyük bölümünün geri döneceği ile ilgili büyük bir beklenti var.
Başkansolos Metin Ergin, Yaklaşık 1 buçuk saat süren sempozyum sonrası tüm öğrencilere katılımlarından ve ilgilerinden dolayı teşekkür ederek, programını sonlandırdı.

Katılımın yüksek olduğu programa Anvers Başkonsolosu Metin Ergin’in yanı sıra Anvers Başkonsolosluğu’na yeni atanan yardımcı Konsolos Mete Gönül İle Anvers üniversitenin öğretmenleri de misafir olarak katıldılar.

HABER FOTOĞRAFLARI

Reklamlar

BELEMTÜRK TV CANLI YAYIN

Ferah 2024Çağrı İnşaateau.de.montagne2Av.Ercan TOKBAKKERIJ
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN